UA / RU
Підтримати ZN.ua

Макрон відхилив призначення прем'єрки від лівих

Її кандидатура не буде підтримана Національними зборами.

Президент Франції Еммануель Макрон у понеділок відмовився висунути кандидатку лівих, які перемогли на виборах, на пост прем’єр-міністра та продовжує докладати зусиль зі створення коаліції за участю поміркованих політиків, пише Financial Times. 

Макрон, який, як глава держави, відповідає за призначення нового прем’єр-міністра та уряду, зустрівся з головами партій і парламентськими лідерами. Згодом він опублікував заяву, у якій зазначив, що не призначатиме главою уряду кандидата від лівої коаліції «Новий народний фронт», аргументуючи тим, що це призведе до нестабільності.

«Президент Республіки зазначив, що уряд, заснований виключно на платформі та партіях, висунутих альянсом з більшістю законодавців з «Нового Народного Фронту», буде негайно повалений шляхом голосування недовіри всіма іншими групами, представленими в Національних зборах», – йдеться у повідомленні.

У Єлисейському палаці додали, що Макрон розпочне новий раунд консультацій щодо призначення прем’єр-міністра. 

Через сім тижнів після виборів 7 липня у Франції досі немає нового уряду через. Нинішній прем’єр-міністр Габріель Атталь і його уряд залишилися виконувати обов’язки, але наразі, після закінчення Олімпійських ігор у Парижі та наближення голосування за бюджет Франції на 2025 рік, яке має відбутися в жовтні, тиск щодо призначення наступного уряду зростає. Відмова Макрона назвати Люсі Касте, кандидатом на посаду прем’єр-міністра зруйнувала амбіції лівих.

У лівому блоці вже встигли звинуватити Макрона у проведенні «антидемократичного перевороту». Раніше цього місяця члени ультралівої партії  LFI закликали до імпічменту президента, якщо Макрон не назве імені Касте. 

Читайте також: Французькі ліві хочуть, щоб Макрон дозволив їм сформувати новий уряд

Президент заявив, що хоче сформувати коаліцію поміркованих «республіканських сил» від лівоцентристів до правих. З цього процесу він виключає LFI, а також ультраправу Національну асамблею, яка сподівалася перемогти на парламентських виборах і зараз є другою за величиною групою у Національних зборах.