UA / RU
Підтримати ZN.ua

Литва пропонує на посаду єврокомісара затятого "яструба"

Кандидатуру ще мають схвалити парламент і президент у Вільнюсі.

Уряд Литви в середу запропонував Андрюса Кубілюса своїм потенційним наступним єврокомісаром, офіційно розпочавши процедуру висунення, пише Politico.

За процедурою, уряд офіційно висуває кандидата, а як президент, так і Сейм, литовський парламент, повинні дати зелене світло цьому рішенню.

Інгріда Шимоніте сказала, що вона вже отримала неофіційне схвалення запропонованої кандидатури від президента Гітанаса Науседи та правлячої коаліції країни.

У разі схвалення Кубілюс — колишній академік і двічі прем’єр-міністр, який обіймає посаду євродепутата з 2019 року — повинен буде відмовитися від свого місця в Європейському парламенті.

Кубілюс, співавтор Європейського плану для України від 2017 року, є активним прихильником Києва та має жорстку позицію щодо Росії.

Під час своєї роботи в Європейському парламенті в якості уповноваженого з питань Росії він наголошував на необхідності постійної військової підтримки України, виступаючи за план, який передбачав би виділення західними союзниками 0,25% ВВП, щоб допомогти перемогти президента Росії Владіміра Путіна на полі бою.

Він також закликав змусити Москву заплатити за відновлення України, використовуючи для цього всі заморожені російські активи, а не лише отримані ними прибутки. У Вільнюсі він запропонував створити урядовий департамент або міністерство, яке б повністю займалося питаннями України.

«Я хочу вірити, що опозиційні групи, якщо вони подивляться на це питання об'єктивно, також зможуть відкинути свої упередження і оцінити досвід і здібності Кубілюса», - сказала Шимоніте.

Вікторія Чміліте-Нільсен, спікерка Сейму і лідерка коаліційного Ліберального руху, заявила, що парламент може проголосувати за кандидатуру Кубілюса або на позачерговій сесії, або на початку чергової осінньої сесії 10 вересня. Водночас, Єврокомісія хоче, щоб країни ЄС призначили своїх кандидатів до 30 серпня.

Кандидатуру Кубілюса було висунуто після того, як міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс в суботу заявив, що не претендує на посаду єврокомісара , оскільки президент відмовився його підтримати.

Країни Балтії роблять усе для того, щоб Україна перемогла у війні.
Своєю жорсткою риторикою на адресу росії, радикальними пропозиціями на підтримку України Латвія, Литва й Естонія змушують країни Старого та Нового світу, що є надміру обережними, вийти із зони комфорту й адекватно реагувати на сучасні виклики.
Про те, як і чим допомагають нашій країні балтійські держави, читайте в статті Володимира Кравченка «Чому для України настільки важлива допомога «балтійських яструбів».