UA / RU
Підтримати ZN.ua

Колишній президент Франції знову став депутатом

Загалом у парламенті він засідав близько 20 років.

Колишній президент Франції, соціаліст Франсуа Олланд, який балотувався під прапорами лівого альянсу "Новий народний фронт", переміг конкурентів у своєму старому окрузі і за результатами другого туру виборів потрапив у парламент.

Набравши 43,29% голосів, Олланд випередив кандидата від ультраправої партії «Національне об'єднання» Майті Пуже (31,43%) і чинного депутата від лівих "Республіканців" Франсуа Дюбуа (25,28%), пише Le Monde. Останній був підтриманий коаліцією президента Еммануеля Макрона і відмовився зняти свою кандидатуру, незважаючи на те, що посів третє місце в першому турі.

Читайте також: У Києві ‒ полегшення, у Москві ‒ розчарування: Туск про результати виборів у Франції

Олланд, який був президентом, коли Макрон з'явився на політичній сцені Франції, отримав більшість голосів у 1-му виборчому окрузі центрального французького департаменту Коррез.

Його кандидатура на посаду депутата здивувала багатьох, зокрема і керівництво соціалістів. Олланд був депутатом від соціалістів у цьому окрузі з 1988 по 1993 рік, а потім знову з 1997 по 2012-й, перш ніж його обрали президентом Франції.

"Виняткова ситуація, виняткове рішення", − говорив колишній глава держави, виправдовуючи свою підтримку нового альянсу лівих партій, щоб запобігти приходу до влади ультраправих.

Читайте також: Politico: Олланд пояснив наміри «радикально раціонального» Путіна у війні з Україною

Нагадаємо, опитування перед другим туром виборів показували, що ультраправа партія "Національне об’єднання" Марін Ле Пен отримає більшість у новому складі парламенту. Але за даними екзит-полів, її партія займає лише третє місце, а перемогу отримав союз лівих сил "Новий народний фронт". Група партій, що орієнтуються на Макрона, стали другими.

Коли Макрон оголошував дострокові парламентські вибори, то сподівався, що його політична сила буде головним спаринг-партнером ультраправих. Але все одразу пішло не за сценарієм французького президента. Замість змагання правих і ліберал-центристів ми отримали жорстке протистояння між правими і лівими. Політичне літо у Франції обіцяє бути спекотним.

Про це Петро Герасименко пише у статті "Дві помилки Макрона: що показали результати першого туру виборів у Франції".