UA / RU
Підтримати ZN.ua

Коли Європарламент розглядатиме кандидатури єврокомісарів: визначено дату

Нова Єврокомісія почне роботу не раніше грудня.

Слухання щодо кандидатів на посаду єврокомісарів відбудуться у Європейському парламенті з 4 по 12 листопада. Про це в середу оголосила президентка Європарламенту Роберта Мецола.

"Євродепутати ставитимуть запитання, оцінюватимуть, ретельно вивчатимуть кандидатури і голосуватимуть", – зазначила Мецола.

Учора пропозицію  провести слухання щодо кандидатур єврокомісарів з 4 по 12 листопада підтримали керівники комітетів Європарламенту.

Це означає, що нова Єврокомісія розпочне роботу пізніше, ніж планувалося. Водночас, жорстких рамок щодо того, коли Комісія має почати роботу, не існує, а затримки – навіть більш суттєві – траплялися і раніше.

Проведення слухань у листопаді означає, що найраніша дата початку роботи нової Єврокомісії – початок грудня. Втім, у разі якщо Європарламент відхилить одну або декілька кандидатур на посаду єврокомісарів, початок роботи знову доведеться відтермінувати до подання та затвердження нових кандидатур.

Альтернативна пропозиція – провести слухання в середині жовтня, що теоретично дозволить новому складу Єврокомісії приступити до роботи на початку листопада. Єдиною фракцією, яка наполягала на розгляді кандидатів у середині жовтня, була правоцентристська Європейська народна партія (ЄНП), до якої належить глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Однак ЄНП не змогла зібрати достатньої підтримки своєї пропозиції. Натомість депутати вирішили забезпечити собі достатньо часу для ретельного вивчення кандидатур комісарів. 

Читайте також: Хто переможець, а хто лузер: перші висновки з результатів на виборах у Європарламент

Останній термін для комітетів надіслати письмові запитання кандидатам спливає 10 жовтня, а відповіді мають бути надіслані до 22 жовтня.

Спершу кандидати пройдуть перевірку  парламентського комітету з правових питань на наявність потенційного конфлікту інтересів. Згодом співбесіди з майбутніми членами Комісії проведуть політичні комітети.