UA / RU
Підтримати ZN.ua

Какао та шоколад втратили динаміку зростання у ціні вдвічі

Позитивна тенденція для споживачів спостерігається з початку року практично у всіх країнах Європи

У травні 2024 року споживчі ціни на какао та шоколад в ЄС були на 6,3% вищими, ніж у травні 2023 року. Однак це значно менше, ніж минулого року. Позитивна для споживачів динаміка спостерігається з початку року і продовжується, повідомляє Eurostat.

Читайте також: Ціни на шоколад: експерт розповів, до чого готуватися любителям делікатесу

В останньому кварталі 2022 року почалося стрімке зростання вартості “солодкого золота”. Але пікове зростання ціни почалося у травні 2023 року, коли зростання досягло показника +18,5%. Напередодні літніх місяців, практично всі країни Євросоюзу вказали на суттєве зростання цін на какао та шоколад. Найбільше зростання зафіксовано в Естонії (+17,4% порівняно з травнем 2023 року), Хорватії (+15,5%) та Австрії (+12,6%). Тільки у двох країнах зафіксовано скорочення цін: Словаччина (-6,3%) та Кіпр (-0,3%).

Раніше голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомляв, що ціни на какао продовжують рости. Станом на 20 квітня 2024 року за його повідомленням, ф’ючерси на какао торгувалися по близько 12 тисяч за тонну. Тобто, з початку року ціни на цю сировину злетіли у три рази.