UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євросоюз шукає «оборонного боса» – Politico

Серед претендентів – глава МЗС Польщі Радослав Сікорський та прем'єр Естонії Кая Каллас

Керівництво Європейського союзу розглядає можливість створення нової посади – комісара з питань оборони для нагляду за промисловими аспектами оборонної політики. Про необхідність такої посади у Брюсселі почали говорити під кінець другого року повномасштабної війни Росії проти України й на тлі заяв кандидата у президенти США Дональда Трампа про вибріковий підхід до оборони партнерів по НАТО у разі російського вторгнення. Наміри лідерів ЄС підтвердили POLITICO три особи, безпосередньо обізнані з цим питанням.

Відповідаючи на запитання про плани запровадження посади комісара з питань оборони, високопоставлений дипломат ЄС сказав: «Я був би здивований, якби вони цього не зробили. На оборону може бути спрямований значний фінансовий пакет. Тому вам знадобиться хтось, хто буде здійснювати нагляд за ним».

Читайте також: Європа хоче бути самостійною у військовому плані. Чи не занадто пізно? — The New York Times

POLITICO зазначає, що серед кандидатів на посаду «оборонного боса» розглядаються Радослав Сікорський (міністр закордонних справ Польщі), а також прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас, яка закликає до «стратегічного стрибка не тільки в нашому мисленні, але й у реальних результатах». 

«Зростає розуміння того, що Європа повинна робити набагато більше в сфері оборони. Тому ми, швидше за все, побачимо щось [посаду] з такою назвою. Але що саме буде включено до цього, буде предметом запеклих дебатів», – сказали чиновник Єврокомісії та високопосадовець з країни ЄС.

За словами єврочиновників, оборонна політика ЄС наразі розпорошена між різними інституціями, з недостатньо потужним Генеральним директоратом з питань оборони і космосу при Комісії, Європейським оборонним агентством під керівництвом Верховного представника Жозепа Борреля і спільною програмою закупівель блоку, EDIRPA, яка звітує перед Радою ЄС. Ідея полягає в тому, щоб централізувати деякі з цих функцій.

Читайте також: Чи може Європа захистити себе? Вона має лише три роки, щоб це з'ясувати — Bloomberg

Нагадаємо, POLITICO вважає, що Трамп своїми заявами «вбив кілок у серце НАТО», залишивши Європу із розумінням, що вона сама й не може покладатися на США у своїй обороні. Можливість подальшого російського вторгнення й ізоляціонізм Трампа змушує європейських чиновників стимулювати збільшення оборонних можливостей, а національні уряди – сприяти нарощуванню оборонних виробництв.