UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євросоюз наповнює свої газосховища із випередженням планів

ЄС накопичив обсяг, якого прагнув досягти лише у листопаді

Країни Євросоюзу, у тому числі завдяки спільним тендерам, накопичили у сховищах майже 90% запланованого обсягу природного газу для безпечного проходження зимового періоду. 

«Сьогодні ми вже досягли 89,89%», – сказав офіційний представник Єврокомісії (ЄК) Стефан де Кеерсмакер на брифінгу в Брюсселі 17 серпня, додавши, що Єврокомісія знаходиться «на вірному шляху», передає «Інтерфакс-Україна».

Таким чином, за словами де Кеерсмакера, Євросоюз наблизився до 90% заповненності газосховищ, що планувалося для досягнення лише на 1 листопада.

Читайте також: Газ у Європі подорожчав на 30%: аналітики прогнозують подальше зростанні цін

Нагадаємо, що спільні закупівлі газу ЄС – це механізм, який має допомогти заповнити європейські сховища до зими та об'єднати ринковий вплив країн ЄС – замість того, щоб конкурувати один з одним на світових ринках за паливо у зв’язку із припиненням поставок російського газу.

Раніше повідомлялося, що європейські газові трейдери зберігають природний газ в сховищах України – через нижчі ціни та вільні потужності – попри пов’язані з війною ризики.

Читайте також: Черговий фейк: в мережі з’явилися фото фальшивих квитанцій за газ

За словами міністра енергетики України Германа Галущенка, контракт на транзит російського газу до Європи через територію України закінчується у 2024 році. Його продовження залежатиме від того, чи зможе Європа обійтися без палива з РФ. Міністр сподівається, що Європа зможе диверсифікувати постачання і не потребуватиме російського газу взагалі. У той же час, якщо європейські країни будуть домовлятися з РФ про поставки, Україна не виступатиме стороною перемовин.і.

Станом на липень, за словами прем’єра Дениса Шмигаля, в українські газосховища закачали 11,7 млрд кубометрів газу, що складає майже 80% від потреби у зимовий період.