UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європа не допустить використання Путіним міграції як "зброї", а також інших можливих провокацій — президент Латвії

Латвія готується протистояти припливу мігрантів.

Тисячі розвідувальних і потенційно озброєних безпілотників патрулюватимуть кордон НАТО з Росією і Білоруссю в рамках планів створення "стіни із безпілотників" для захисту від загроз, що надходять. Президент Латвії Едгарс Рінкевичс заявив в інтерв'ю The Times, що як складні, так і прості безпілотники будуть стежити за міграцією, яку Москва і Мінськ використовують як "зброю", а також за будь-якими іншими можливими провокаціями.

"Ми певною мірою повернулися до того, де світ був у найтемніші дні холодної війни, і з цієї причини "стіна із безпілотників" слугуватиме двом цілям", — сказав він, пояснюючи ці два сценарії в інтерв'ю.

Минулого тижня міністри з Фінляндії, Норвегії, Польщі та трьох країн Балтії — Латвії, Литви та Естонії зустрілися, щоб обговорити пропозиції щодо "стіни", при цьому деталі, такі як терміни, все ще опрацьовуються. Кожна країна відповідатиме за управління власними безпілотниками. Дрони будуть використовуватися в першу чергу для спостереження, однак Рінкевичс сказав, що не виключає, що в певний момент вони також можуть використовувати бойові безпілотники.

Читайте також: Україна та Латвія підписали двосторонню безпекову угоду — Зеленський

Крім того, країни Балтії домовилися працювати разом над розвитком додаткової військової інфраструктури вздовж своїх східних кордонів, щоб запобігти будь-якому військовому вторгненню в рамках "багаторівневого" оборонного плану.

І Росію, і Білорусь звинувачують у тому, що вони використовують міграцію як зброю проти НАТО і європейських союзників, відправляючи зневірених людей до кордонів, щоб посіяти хаос і внутрішній розбрат. Є надія, що завдяки "єдиному підходу" союзників вони зможуть краще контролювати приплив мігрантів і їхню поведінку.

Рінкевичс також заявив, що Латвія готується до "найгіршого сценарію" і, окрім розбудови військової інфраструктури на своєму кордоні, закликає цивільне населення перетворити свої підвали на бомбосховища.

Читайте також: Латвія створює Армію безпілотників – і для України в тому числі

Раніше ми повідомляли, що Латвія передала Збройним силам України обладнання для забезпечення зв'язком бригад на тактичному рівні. Комунікаційне обладнання орієнтовно на 100 тисяч євро було передано в рамках ініціативи ІТ-коаліції.