UA / RU
Підтримати ZN.ua

Італія виходить з китайської ініціативи «Один пояс, один шлях»

Країна не продовжуватиме членство у проєкті.

Адміністрація прем'єр-міністра Італії Джорджії Мелоні повідомила Пекін про припинення участі в ініціативі «Один пояс, один шлях» ( Belt and Road Initiative — BRI), пише ВВС.

Італія була єдиною великою західною державою, яка у 2019 році зголосилась на участь у одному з найамбітніших торгових та інфраструктурних проектів Китаю.

Цей крок було піддано різкій критиці з боку США та інших країн.

Започаткована президентом Китаю Сі Цзіньпіном у 2013 році ініціатива «Один пояс, один шлях»  має на меті інвестувати близько 1 трильйона доларів (794 мільярди фунтів стерлінгів; 925 мільярдів євро) в Азію та Європу. Проекти, зокрема нові та модернізовані залізниці і порти, спрямовані на з’єднання Китаю з Європою та іншими частинами Азії.

Але ініціативу від  самого початку критикували США, називаючи її прикладом «дипломатії боргової пастки». Вашингтон вважає, що плани Китаю включають нежиттєздатні великі проекти, які країни не в змозі профінансувати, що дає Пекіну важіль для досягнення його власних цілей.

Італія була найбільшою з 18 країн-членів ЄС, зокрема на сході та півдні континенту, яка підтримала ініціативу.

Читайте також: Європа уникає саміту «Один пояс, один шлях», тримаючись на відстані від Сі та Путіна — WSJ

Якби Італія до кінця поточного року не повідомила про вихід, членство країни в BRI мало бути автоматично продовжене в березні наступного року.

Раніше Мелоні називала рішення колишнього уряду про приєднання «серйозною помилкою» і припускала, що Італія вийде з проєкту.

Разом із тим, її уряд підкреслив, що, незважаючи на цей крок, прагне підтримувати добрі відносини з Китаєм.

На цей час реалізована лише незначна частка з обіцяних Сі в 2019 році інвестицій в Італію вартістю до 20 мільярдів євро.

Минулого року італійський експорт до Китаю становив 16,4 млрд євро порівняно з 13 млрд євро в 2019 році.

Натомість китайський експорт до Італії зріс до 57,5 млрд євро з 31,7 млрд євро за той самий період.

Китай торгує набагато більше з членами ЄС Францією та Німеччиною, незважаючи на те, що дві найбільші економіки єврозони не є членами ініціативи «Один пояс, один шлях».

З моменту приходу на посаду минулого року Мелоні прагнула вести більш прозахідну та пронатівську зовнішню політику, ніж її попередники.

У четвер заплановане проведення саміту між президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн та Сі Цзіньпіном. Очікується, що під час зустрічі фон дер Ляєн попередить президента Китаю про обмеження поставок до ЄС дешевих товарів, включаючи сонячні панелі та електромобілі.

Євросоюз просуває власний глобальний інфраструктурний план «Глобальний портал», спрямований на конкуренцію з Китаєм у стратегічно важливих регіонах.

На форумі ініціативи «Один пояс, один шлях» у  жовтні лідер Китаю Сі Цзіньпін  розкритикував зусилля Заходу, спрямовані на зменшення залежності від китайської економіки.

До жовтневого форуму — єдиний з європейських лідерів — приєднався угорський популіст Віктор Орбан.

Участь у заході взяло також угрупування «Талібан».