UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Ікона німецьких лівих» презентувала нову партію, яка виступає проти надання зброї Україні

Сара Вагенкнехт заявила, що «в Україні настав час закінчити війну шляхом переговорів»

Сара Вагенкнехт, колишня лідерка Лівої партії, представила 8 січня власну політичну партію та заявила, що надихне розчарованих виборців у Німеччині скасуванням непопулярних екологічних ініціатив, припиненням поставок зброї в Україну, скороченням імміграції та покращенням державних послуг, таких як освіта і пенсії.

«Ікона німецьких ультралівих пообіцяла врятувати демократію в найбільшій економіці Європейського Союзу від загрози, яку становлять виборці, що покидають традиційні центристські партії заради ультраправих», повідомляє Reuters.

Читайте також: Чому Німеччина не хоче передавати Україні ракети Taurus, пояснив німецький аналітик

«На превеликий жаль, ви більше не знайдете в німецькому партійному спектрі партії, яка серйозно виступає за ці питання: хорошу зарплату, солідні пенсії, сильну соціальну державу», – сказала Вагенкнехт журналістам, представляючи свою команду.

EPA-EFE/Filip Singer

За її словами, «в Україні настав час закінчити війну шляхом переговорів», ввівши присутніх в оману заявою про те, що навіть українські генерали кажуть, що битву проти російського вторгнення неможливо виграти. 

Читайте також: Шольц: Підтримка України має екзистенційне значення для Європи

Після 15-річного буму німецька економіка після пандемії перебуває в падінні, а перехід до «зеленої» економіки та війна Росії в Україні посилюють настрої розчарування.

«Ви маєте справу з урядом, який не має іншого плану, окрім як витягати з кишень все більше грошей, і... канцлером, який, здається, втрачає дар мови, навіть коли він говорить і говорить», – сказала Вагенкнехт.

Читайте також: Ультраправі готуються перемогти на виборах до Європарламенту – що кажуть про Україну

«Вагенкнехт становить небезпеку практично для всіх партій, окрім «Зелених», – вважає Герман Блінкерт з соціологічної компанії INSA, оцінюючи перспективи її нової партії, яке буде називатися «Альянс Сари Вагенкнехт – Розум і справедливість» (BSW).

EPA-EFE/Filip Singer

Хоча деякі її позиції, особливо щодо міграції та України, збігаються з позицією «Альтернативи для Німеччини» (AfD), яка за опитуваннями набирає до 23%, Вагенкнехт заявила, що вона не буде відкрита для членів, які вступатимуть до неї безпосередньо з ультраправої AfD, хоча й буде відкрита для їхніх виборців. Першим виступом BSW буде участь у червневих виборах до Європейського парламенту.

Читайте також: У Франції партія Ле Пен «кричить про змову» після розслідування про російський вплив – ЗМІ

Нагадаємо, у квітні 2023 року The Washington Post повідомила, що Кремль прагне об’єднати дві політичні партії Німеччини для створення «антивоєнної коаліції» та зменшити підтримку України. Йшлося про AfD та політичний проект Вагенкнехт. 

У 2024 році на Європу очікує багато виборів і, відповідно, електоральних потрясінь. Політичний ландшафт західніше України може змінитися. Наскільки суттєво? Чи з’являться в Європі нові орбани та фіцо? Як все це може вплинути на європейську підтримку нашої країни у протистоянні агресії Росії? На ці питанні відповідає Петро Герасименко у статті «Чи втратить Україна підтримку Європи і що буде у 2024 році» на ZN.UA.