UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава МЗС Німеччини заявила, що РФ причетна до минулорічної кібератаки на сервери партії Шольца

​​МЗС Німеччини викликало тимчасового повіреного РФ.

Німеччина має докази причетності російських хакерів до кібератаки минулого року, в результаті якої були виведені з ладу кілька веб-сайтів, очевидно, у відповідь на рішення Берліна передати Україні танки. Про це повідомляє The Guardian.

Читайте також: Справу хакерів російського ГРУ, які атакували «Київстар», передадуть в Гаагу

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок розповіла про завершення розслідування федерального уряду щодо кібератаки 2023 року на сервери Соціал-демократичної партії (СДПН), яка входить до керівної коаліції Німеччини і є партією канцлера Олафа Шольца.

"Сьогодні ми можемо однозначно пов'язати цю кібератаку з групою під назвою APT28, якою керує військова розвідка Росії", - сказала Бербок на прес-конференції під час візиту до Австралії. 

"Іншими словами, це була спонсорована державою російська кібератака на Німеччину, і це абсолютно неприйнятно й матиме наслідки", - додала вона.

Барбок не надала подробиць кібератаки на СДПН. Минулого року підрозділ ЄС з реагування на загрози комп'ютерній безпеці CERT-EU звернув увагу на повідомлення німецьких ЗМІ про те, що в січні 2023 року один із лідерів партії став мішенню кібератаки, "що призвело до можливого витоку даних". У повідомленні йшлося про те, що існують конкретні ознаки “російського походження кібератак”.

Водночас Берлін заявив, що російські хакери вивели з ладу кілька німецьких веб-сайтів у відповідь на рішення Німеччини передати Україні танки, хоча це не мало відчутного ефекту.

Читайте також: Російські хакери викрали електронне листування відомств США з Microsoft

Як повідомляє DW, ​​сьогодні, 3 травня, МЗС Німеччини викликало тимчасового повіреного у справах посольства Росії через кібератаку 2023 року.

“Російська загроза безпеці та миру в Європі реальна і величезна", — заявили в МЗС ФРН.

Групу APT28, також відому як Fancy Bear або Pawn Storm, звинувачують у десятках кібератак у різних країнах світу. Національний центр кібербезпеки Великої Британії описав її як "висококваліфікований суб'єкт загрози", який використовував такі інструменти, як X-Tunnel, X-Agent і CompuTrace для проникнення в цільові мережі.

Читайте також: СБУ піймала хакерів, які створили фейкові акаунти голови СБУ та ГУР МО

Європейські лідери вважають російські кібератаки частиною "гібридної" війни РФ проти України та ЄС. Дезінформація в соціальних мережах, а також сайти-двійники або фейкові новини є частиною зброї, яку використовує Кремль.