UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава МЗС Канади обговорить допомогу українським біженцям у Польщі та Молдові

Мелані Жолі зустрінеться із керівництвом двох країн.

Глава МЗС Канади Мелані Жолі протягом 29 січня - 1 лютого 2024 року здійснить візит до Молдови та Польщі, де зустрінеться зі своїми колегами та урядовцями для обговорення спільних пріоритетів. Про це повідомляє прес-служба МЗС Канади.

У Молдові Жолі зустрінеться з президентом Майєю Санду, головою парламенту Молдови Ігорем Гросу, прем'єр-міністром Доріном Речаном та нещодавно призначеним міністром закордонних справ Михайлом Попшою. Сторони планують обговорити спроби Росії підірвати демократію через використання дезінформації як зброї та як цьому протистояти.

Читайте також: Politico: Україна тисне на офіційних осіб ЄС, щоб повернути більше біженців

Вона також обговорить зобов'язання Канади допомогти Молдові з гуманітарною ситуацією українських біженців. Водночас чиновники розглянуть, як дві країни можуть розширити співпрацю для забезпечення миру та безпеки у Молдові, зокрема у Придністров'ї.

Під час свого візиту до Варшави Жолі обговорить плани щодо продовження підтримки України, просування прав людини, запобігання загрозі регіональній безпеці з боку Росії та Білорусі, а також визначити подальші можливості співпраці на двосторонньому та багатосторонньому рівні.

Вона також зустрінеться з представниками гуманітарних організацій, таких як Міжнародний комітет Червоного Хреста, Міжнародна федерація товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця, Фонду «Український дім» та Центру освіти та розвитку, які підтримують українських біженців у Польщі.

«Під загрозою російського вторгнення в Україну народ Молдови випромінює рішучість вирішувати своє майбутнє. Я з нетерпінням чекаю на зустріч з керівництвом Молдови, щоб обговорити, як Канада може продовжувати підтримувати мир і безпеку країни. У Польщі я з нетерпінням чекаю на зустріч зі своїм новим польським колегою і розвиватиму глибоку дружбу Канади та Польщі, а також працюватиму разом над зміцненням миру та безпеки на східному фланзі НАТО», - цитує слова Мелані Жолі МЗС.

Як повідомлялося, у Польщі спеціальний захист українських біженців, термін якого спливає 4 березня, продовжать ще на півроку. За цей час уряд планує створити нові правила допомоги.