UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава МЗС Франції відвідає Пекін, щоб послабити напругу у відносинах між ЄС та Китаєм — Bloomberg

ЄС розпочав розслідування щодо китайських електромобілів — це викликало занепокоєння через потенційну тарифну війну

Цього тижня глава МЗС Китаю Катрін Колонна вирушить до Китаю, щоб налагодити зв'язки з Пекіном після того, як розслідування ЄС щодо китайських електромобілів посилило напругу у відносинах із найбільшою економікою Азії. Про це повідомляє Bloomberg.

Колонна виступатиме за збалансовані відносини, які поважають суверенітет Європейського Союзу.

Читайте також: Євросоюз за конкуренцію з Китаєм, але є нюанс – єврокомісар

Розслідування ЄС, яке розпочалося у вересні, викликало занепокоєння щодо потенційної тарифної війни в той час, коли європейські лідери намагаються посилити економічну незалежність, не втрачаючи доступу до величезного ринку Китаю.

Пекін відвідували низка чиновників ЄС, пояснюючи прагнення Союзу до перезавантаження відносин, а глави Єврокомісії та Євроради Урсула фон дер Ляєн і Шарль Мішель наступного місяця вирушать до Китаю на перший за чотири роки саміт з керівництвом Пекіна. Візит Колонни важливий, оскільки Франція відіграє провідну роль у просуванні жорсткішого підходу до Китаю.

Французькі автовиробники Stellantis NV і Renault SA особливо вразливі до зростання імпорту дешевших китайських електромобілів. Очікується, що наступного місяця Франція, прагнучи підтримати місцевих виробників, оприлюднить нові критерії для надання підтримки виробництву електромобілів, які, ймовірно, виключатимуть подібні транспортні засоби з Китаю через їхній “вуглецевий слід”.

Читайте також: Торговельні відносини ЄС із Китаєм “дуже незбалансовані” — єврокомісар

Французькі чиновники також занепокоєні правами інтелектуальної власності косметичних гігантів, таких як LVMH і L'Oreal SA, з якими співпрацює Пекін, оскільки Китай хоче, щоб фірми надавали дані, починаючи від деталей виробничих процесів і закінчуючи точним складом формул.

Дводенний візит Колонни, який розпочнеться в четвер, 23 листопада, відбувається після телефонної розмови між лідерами Франції та Китаю Еммануелем Макроном і Сі Цзіньпіном у понеділок, 20 листопада, під час якої Сі заявив, що вітає збільшення інвестицій з боку французьких компаній.

Китайський лідер висловив Макрону сподівання, що Франція відіграватиме конструктивну роль у просуванні позитивного розвитку відносин між Китаєм і ЄС.

Очікується, що Колонна обговорить й інші теми, включаючи війну РФ проти України, конфлікт між Ізраїлем і ХАМАС та підтримку Росії з боку КНДР.  Крім того, вона планує підписати угоди про культурне і наукове співробітництво, а також обговорити спрощення візового режиму для китайських бізнесменів.

Чиновник в офісі Макрона повідомив, що Сі може відвідати Францію наступного року, коли дві країни відзначатимуть 60-ту річницю двосторонніх відносин.

Читайте також: Єврокомісар із питань торгівлі заявив, що позиція Китаю щодо війни РФ проти України шкодить іміджу Пекіна

Поїздка Колонни відбувається через сім місяців після того, як Макрон відвідав Пекін, намагаючись налагодити зв'язки з Сі і показати незалежність Європи від Вашингтона.

Візит президента Франції до Китаю багато хто в Європі та США називав «катастрофою» та «провалом», а луна від нього дратувала прибічників євроатлантичної єдності. Детальніше про зустріч Макрона та Сі читайте в статті екс-посла України у Франції та США Олега Шамшура «Як дядько Сі намагається відірвати Європу від дядька Сема руками Макрона».