UA / RU
Підтримати ZN.ua

Франція, Італія та Іспанія поділять впливові портфелі в наступній Єврокомісії – Financial Times

Урсула Фон дер Ляєн оголосила список кандидатів на посади єврокомісарів.

У вівторок президентка Єврокомісії надала найбільш важливі, пов'язані зі зростанням посади у своїй команді Іспанії, Італії та Франції, які закликали до збільшення спільних витрат, пом'якшення правил щодо бюджетного дефіциту та посилення ролі промислової політики. Про це йдеться у матеріалі Financial Times

Комісари, призначені Парижем, Мадридом і Римом, як передбачається, будуть здійснювати нагляд за такими важливими сферами, як антимонопольне регулювання, політика державної допомоги, витрати ЄС і промислова стратегія для 450-мільйонного єдиного ринку блоку.

Кадрові рішення фон дер Ляєн на новий п'ятирічний термін відбулися через кілька днів після того, як колишній голова Європейського центрального банку Маріо Драгі попередив, що ЄС має зробити набагато більше, щоб уникнути подальшого відставання від економіки США.

Читайте також: Європа не повинна бути "пасивною" перед загрозою китайського імпорту — колишній прем'єр Італії

Очікується, що Брюссель змістить акцент зі свого прагнення до декарбонізації протягом останніх п'яти років, що призвело до створення нових обтяжливих бюрократичних вимог для компаній. Замість цього нова команда комісії, ймовірно, надасть пріоритет економічному зростанню та збільшенню витрат на оборону для захисту від Росії та інших геополітичних конкурентів.

Водночас, фон дер Ляєн зазначила, що загроза зміни клімату залишається і є «основним фоном для того, що ми робимо».

Голова Єврокомісії також призначила ключових правоцентристських союзників відповідальними за бюджет ЄС, міграцію та відносини з північноафриканськими країнами.

Фон дер Ляєн прагне запобігти подальшому зростанню підтримки ультраправих і популістських партій, які здобули значну перемогу на червневих виборах до Європарламенту напередодні формування нового складу комісії.

Вона гарантувала, що критично важливу роль у питаннях клімату та зеленого переходу відіграватиме правоцентристський комісар з Нідерландів, з яким вона має довірливі стосунки, і передала контроль над торговельною політикою своїй близькій довіреній особі, яка обіймала посаду комісара протягом 15 років.

Президентка комісії заявила, що її нова команда «віддана ... конкурентоспроможності, діджиталізації та декарбонізації» і «не консервує старе ... натомість приймає нове».

За її пропозицією, номінант від Франції Стефан Сежурне здійснюватиме нагляд за промисловою стратегією, в основі якої лежать «інновації та інвестиції», а Раффаеле Фітто з Італії відповідатиме за багатомільярдні фонди згуртування, які мають на меті скоротити розрив між багатими і бідними частинами Євросоюзу.

Тереза Рібера (Іспанія), найстарший соціаліст у Єврокомісії, стане одним з шести виконавчих віце-президентів Комісії, і контролюватиме «чистий, справедливий і конкурентний перехід», включаючи підготовку потужної аналітичної записки з питань конкурентної політики в якості європейського антимонопольного регулятора.

У листі до Рібери фон дер Ляєн зазначила, що вона повинна «модернізувати конкурентну політику ЄС», включаючи перегляд керівних принципів схвалення злиттів, розробити «нові рамки державної допомоги» для прискорення зелених інвестицій і спростити правила надання державної допомоги компаніям.

Пьотр Серафін (Польща) відповідатиме за управління бюджетом блоку, в тому числі за складання наступного бюджету на 2028-34 роки.

За словами фон дер Ляєн, торговельну політику  під час свого четвертого п'ятирічного терміну контролюватиме Марош Шефчович зі Словаччини а за кліматичну політику та екологічно чисте зростання відповідатиме Вопке Гукстра з Нідерландів.

Стратегію розширення ЄС, важливість якої зросла після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, очолить Марта Кос, кандидатка від Словенії.

Євросоюз розпочав переговори з Україною та Молдовою, а також з кількома балканськими країнами, які також ведуть переговори про приєднання. Словенія є рішучим прихильником їхнього вступу.

Валдіс Домбровскіс з Латвії контролюватиме фіскальну політику ЄС і намагатиметься зменшити бюрократію.

Марія Луїс Альбукерке з Португалії очолить зусилля з інтеграції фрагментованих європейських ринків капіталу, що стало головним пріоритетом, аби зупинити відтік капіталу до США та забезпечити більше грошових коштів для інвестицій в ЄС. 

«Існує величезна терміновість і тиск для того, щоб це було зроблено», – наголосила фон дер Ляєн.

На посаду комісара з питань оборони призначено Андрюса Кубілюса з Литви. Він намагатиметься переконати національні уряди об'єднати витрати на програми озброєнь.

Читайте також: З якими викликами зіштовхнеться Урсула фон дер Ляєн під час свого другого терміну на чолі Європейської комісії? — Politico

Європейський парламент проведе слухання за участі кандидатів, яким для вступу на посаду потрібна підтримка двох третин членів відповідного комітету. Потім відбудеться голосування всього парламенту щодо затвердження колегії комісарів. Воно очікується в листопаді.

Початковий план фон дер Ляєн полягав у тому, щоб нова комісія почала працювати 1 листопада, напередодні виборів у США, які відбудуться чотирма днями пізніше. Але Словенія затримала призначення на тиждень, і можливі також інші затримки, якщо парламент відхилить одного або кількох кандидатів.

«Я не можу передбачити, як довго триватиме цей процес. Ми всі дуже наполегливо працюємо над тим, щоб нова комісія була сформована якомога швидше», - сказала фон дер Ляєн. 

Потенційним каменем спотикання з законодавчим органом ЄС є пропозиція надати Рафаеле Фітто, нинішньому міністру Європейських справ Італії, роль віце-президента, який контролюватиме мільярдні щорічні витрати на бідніші регіони ЄС, в тому числі південь Італії.

Кандидат від Угорщини Олівер Вархелі, який вже працював комісаром з питань розширення, як очікується, також зіткнеться з жорсткими питаннями з боку депутатів Європарламенту через його близькість до прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.