UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фон дер Ляєн заявила, що ЄС має розпочати переговори про членство з Боснією та Герцеговиною

Заяву президентки Єврокомісії привітали у Австрії

Європейська комісія рекомендуватиме розпочати з Боснією і Герцеговиною переговори про вступ до ЄС, заявила президентка Комісії Урсула фон дер Ляєн у Страсбурзі 12 березня, зазначивши на досягнутий країною прогрес. Відповідне рішення може бути оголошене наступного тижня – питання розширення ЄС стоїть на порядку денному саміту Європейської Ради.

«З моменту надання статусу кандидата [у 2022 році] Боснія і Герцеговина зробила вражаючі кроки назустріч нам. Трохи більше ніж за рік було досягнуто більшого прогресу, ніж за десять років», – сказала фон дер Ляєн депутатам Європарламенту, передає POLITICO.

Читайте також: Україна завершила виконання рекомендацій для надання переговорної рамки про членство в ЄС – Стефанішина

Президентка Єврокомісії підкреслила, що ЄС змінив свій підхід до Західних Балкан.

«Ми зрозуміли, що недостатньо просто чекати, поки Західні Балкани наблизяться до нас. Недостатньо сказати, що двері відчинені. Ми також повинні взяти на себе відповідальність і підтримувати їхній шлях до нашого Союзу всіма можливими способами», – сказала вона. 

Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг привітав заяву фон дер Ляєн, підкресливши геополітичну важливість Боснії і Герцеговини для Європи.

«У той час, коли війна повернулася на європейський континент і геополітична невизначеність зростає, всі лідери ЄС повинні усвідомлювати, що інтеграція Західних Балкан до ЄС є також питанням нашої власної безпеки і стабільності», – сказав він.

Читайте також: Лідер боснійських сербів Додік розкланюється перед Путіним – Politico

Нагадаємо, у грудні 2023 року проросійський лідер боснійських сербів-сепаратистів Мілорад Додік пообіцяв продовжувати послаблювати постраждалу від війни Боснію та Герцеговину «до стану роз’єднаності та дисфункції». 

Раніше Австрія чинила спротив початку переговорів з Україною про вступ саме з тієї причини, що Відень намагається провести до ЄС через «чорний хід» Боснію і Герцеговину, з якою він має давні економічні та політичні зв'язки.