UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фіцо вирішив ліквідувати у Словаччині антикорупційну прокуратуру – у Брюсселі занепокоєні

Старий новий прем’єр вважає, що вона «сприяє порушенню прав людини»

Новий уряд Словаччини на чолі з прем'єр-міністром Робертом Фіцо хоче ліквідувати спеціальну прокуратуру, яка здійснює нагляд за чутливими справами про корупцію, в тому числі пов'язаними з посадовцями правлячої партії Smer. Цей план викликає побоювання в Брюсселі щодо ерозії верховенства права в країні.

«Ця установа значною мірою сприяла порушенню прав людини», – заявив Фіцо 7 грудня – після того, як схвалив використання прискореної процедури внесення змін до кримінального кодексу для закриття прокуратури, додавши, що чиновники, які там працювали, «зловживали своїми повноваженнями», повідомляє POLITICO.

Читайте також: Фіцо заявив, що не вірить у завершення війни в Україні військовим шляхом

Словацький парламент голосуватиме за цей законопроєкт найближчими тижнями, і прокуратура може бути закрита вже 15 січня.

Читайте також: Україна — найбільш корумпована країна у світі: Фіцо натякає, що допомога ЄС ніяк не вплине на результат війни

Європейська комісія надіслала листа міністру юстиції Словаччини, в якому застерегла уряд від ліквідації прокуратури.

«Ми стурбовані тим, що деякі із запропонованих поправок до словацького кримінального кодексу більше не гарантуватимуть, що злочини проти бюджету ЄС будуть каратися ефективними, пропорційними і стримуючими кримінальними санкціями в Словаччині», – повідомили у Європейській прокуратурі.

«Єдиний мотив для цього – помста і забезпечення безкарності людей, близьких до Smer, – заявив на прес-конференції в середу Міхал Шимечка, лідер опозиційної партії «Прогресивна Словаччина».

«Цей план є безпрецедентною атакою на верховенство права в Словаччині, оскільки такі масові і швидкі зміни ігнорують будь-які громадські та експертні дебати в країні», – заявили у зверненні до Єврокомісії дев'ять словацьких депутатів Європарламенту.

Читайте також: Politico: Орбан і Фіцо тролять Захід, але в ЄС вирішили їх ігнорувати

Нагадаємо, однією зі справ, яку розслідувала спеціальна прокуратура, було вбивство журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його нареченої Мартіни Кушнірової, що викликало масові протести по всій країні і призвело до відставки Фіцо у 2018 році.

Нагадаємо, партія Фіцо перемогла на виборах до словацького парламенту й політик повернув собі крісло прем’єра. Він припинив державну підтримку України та разом із угорським прем’єром Віктором Орбаном вдався до блокування військової допомоги Україні від ЄС.