UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фінляндія підпише оборонний пакт із США: що він передбачає 

Угода спрямована на забезпечення допомоги Фінляндії в разі конфлікту.

Фінляндія в понеділок, 18 грудня, підпише угоду про оборонну співпрацю зі Сполученими Штатами, яка передбачає направлення американських солдатів і військової техніки для допомоги в обороні північної країни. Про це повідомляє Reuters.

Північний сусід Росії Фінляндія приєдналася до НАТО цього року у відповідь на повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

Читайте також: Снаряди для України: Фінляндія удвічі збільшить потужності з виробництва боєприпасів

Угода зі Сполученими Штатами спрямована на забезпечення швидкого військового доступу і допомоги Фінляндії в разі конфлікту.

"Той факт, що не потрібно буде узгоджувати все окремо, полегшує організацію операцій у мирний час, але, перш за все, це може бути життєво важливим під час кризи", - заявила журналістам міністр закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен.

У документі перераховані 15 об'єктів і локацій у Фінляндії, до яких американські військові матимуть безперешкодний доступ і де вони зможуть зберігати військову техніку та боєприпаси.

Фінляндія не дозволить зберігати або транспортувати ядерну і біологічну зброю або протипіхотні міни на своїй території, відповідно до міжнародних договорів про нерозповсюдження, які вона зобов'язалася виконувати.

Американські військові можуть мати постійну присутність і проводити регулярні навчання у Фінляндії, але не планується створення постійних баз. 

Читайте також: Прем’єр Фінляндії: Нам потрібно ухвалити сильні рішення щодо України і продемонструвати нашу єдність

Сусідня Швеція, яка також подала заявку на вступ до НАТО, але досі не приєдналася до Альянсу через опір з боку Туреччини й Угорщини, минулого тижня підписала аналогічну угоду із США, що надає Штатам доступ до 17 локацій, в тому числі до чотирьох авіабаз, гавані і п'яти військових таборів. 

Чинний північний член НАТО Норвегія надала американським військовим доступ до чотирьох районів на своїй території, про що свідчить угода про оборонну співпрацю між двома країнами.