UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дуда та Моравецький: Польща проти розподілу мігрантів між державами Євросоюзу

Польський лідер нагадав, що разом з парламентськими виборами в Польщі 15 жовтня буде проведено також і референдум, де буде порушуватися, зокрема, і це питання.

Президент і прем’єр-міністр Польщі Анджей Дуда і Матеуш Моравецький під час спільної пресконференції у Варшаві заявили, що країна виступатиме проти розподілу нелегальних мігрантів між країнами Європейського союзу. Повідомляє Укрінформ.

Президент Польщі зауважив, що проблема розподілу нелегальних мігрантів з країн Азії й Африки не є новою, вона виникла ще в 2014-2015 роках. Він додав, що чинний польський уряд, який прийшов до влади в РП восени 2015 року, від самого початку виступає проти переміщення іноземців з півдня і розподілу між країнами Спільноти, відтоді у позиції Варшави нічого не змінилося.

Читайте також: "Спад" у відносинах: глава МЗС Польщі пояснив відсутність на зустрічі міністрів ЄС в Україні

“І сьогодні, коли ця проблема повертається, коли її знову намагаються вирішити шляхом усунення наслідків і, знову ж таки, де-факто примусового переселення мігрантів у рамках міграційного пакту, який зараз пропонується, ми послідовно говоримо “ні”, ми виступаємо проти цього”, – сказав польський лідер.

За його словами, разом з прем’єром Моравецьким він представлятиме цю позицію сьогодні та завтра на міжнародних зустрічах.

Президент наголосив, що разом з парламентськими виборами в Польщі 15 жовтня буде проведено також і референдум, де одним з питань буде справа щодо примусового розподілу нелегальних мігрантів серед країн ЄС. Він закликав поляків взяти участь в цьому референдумі і висловити свою думку з цього приводу.

Водночас глава польського уряду Матеуш Моравецький додав, що він представить на Раді ЄС в іспанській Гранаді “тверде вето щодо нелегальної імміграції”. За його словами, уряд Польщі не погоджується на диктат Брюсселя і Берліна в цьому питанні. Він підкреслив, що не хоче в Польщі “другої Лампедузи”.

Читайте також: Польща не була присутня на Форумі оборонних індустрій попри запрошення – посол

Раніше Міністерство оборони Польщі розповіло про розгортання над Варшавою систем протиповітряної оборони на основі Patriot. Глава оборонного відомства Маріуш Блащак охарактеризував це як "історичну та новаторською подію".