UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд Чехії заявив, що країна позбулася залежності від російського газу

Але у країні не вважають, що вже «виграли» й готуються до нової зими.

В уряді Чехії, яка минулого року переживала енергетичну кризу, заявили, що повністю позбулися залежності від російського газу. За повідомленням чеського Міністерства промисловості й торгівлі, у першому кварталі 2023 року газ з Росії до Чехії не імпортувався. 

«Вперше в сучасній історії Чехії ми повністю обійшлися без поставок газу з Росії протягом першого кварталу року. Це великий успіх. Я не знаю іншої країни, яка б за рік могла б позбутися майже 100% залежності від імпорту газу з Росії», – заявив міністр промисловості й торгівлі Йозеф Сікела.

Із загального обсягу 1,71 млрд кубометрів газу, імпортованого Чехією у першому кварталі, 100% пройшло через Німеччину – це були поставки зрідженого газу з Бельгії та Нідерландів, а також газу з Норвегії.

Читайте також: Чехія закликала ЄК активувати коридори для експорту українського зерна

Проте Сікела застерігає, що результат першого кварталу ще не дає підстав говорити «що ми виграли». Він зазначає, що до опалювального сезону 2023/24 років Європа матиме менше газу для підготовки до зими через відсутність поставок з РФ, тому «й надалі потрібно буде відповідально підходити до споживання газу».

За даними Міністерства промисловості й торгівлі Чехії, споживання газу в період з 1 січня по 16 квітня у країні досягло 2,895 млрд кубометрів, що на 13,6% менше аналогічного періоду 2022 року. При цьому середньодобова температура в цей період була на 0,2 градуса нижчою, ніж у 2022 році, і на 0,7 градуса нижче середнього показника за останні три роки.

16 квітня про подолання залежності від газу з Росії заявили в Італії. Після минулорічної енергетичної кризи, спровокованої Росією, світ починає оговтуватися – ринки переповнюються природним газом, що штовхає ціни ще нижче та створює надлишки як у Європі, так і в Азії. Щоб збільшити можливості експорту газу, російський президент Владімір Путін запропонував Казахстану рекордну знижку на газ – щоб побудувати трубопровід до Китаю через його територію.