UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чехія не планує висилати своїх інструкторів в Україну – міністерка оборони Чернохова

Країна планує продовжити навчання українських військових на своїй території.

Чехія не планує відправляти своїх військових інструкторів в Україну. Це пов'язано з близькістю тренувальних центрів в Лібаві та Оломоуці до України. Про це розповіла міністерка оборони країни Яна Чернохова, повідомляє видання iDnes.

Водночас Чехія хоче продовжити навчання українських військових на своїй території. Цього року Чехія могла б підготувати чотири тисячі українських військових, заявила Чернохова. Вона нагадала, що минулого року в Чехії пройшла навчання така ж кількість українців.

Читайте також: Чехія підтримала удари України по Росії

«Як тільки ми отримуємо інформацію, що зміна заповнена, ми надаємо свої навчальні приміщення та інструкторів. Я думаю, що воно того варте", - сказала Чернохова.

За її словами вона отримала дуже позитивні враження від відвідин деяких навчань, в яких може брати участь максимум 800 бійців одночасно.

Раніше Чернохова розповіла, що Чехія продовжує отримувати повідомлення від країн, які хочуть взяти участь у чеській ініціативі щодо закупівлі боєприпасів для України.

Нещодавно президент Франції Еммануель Макрон пообіцяв представити план можливого розміщення французьких військових інструкторів в Україні. Їх потенційне завдання — прискорення навчання захисників у сфері розмінування та обслуговування військової техніки. Речник російського посольства Алєксандр Макогонов прокоментував це, попереджаючи Париж, що в такому випадку інструктори стануть законною ціллю для російських окупантів. У Франції готують відповідь на черговий випад російської сторони.