UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британія не скасовуватиме санкції проти Ірану щодо балістичних ракет — The Guardian

Іранська ядерна угода передбачає скасування санкцій. 

Очікується, що Велика Британія та інші європейські держави вперше оголосять про плани порушити ядерну угоду з Іраном 2015 року, коли підтвердять, що не збираються скасовувати санкції на використання Тегераном ракет у жовтні цього року, як того вимагає угода, повідомляє The Guardian.

Колишній президент США Дональд Трамп вивів Штати з ядерної угоди у 2018 році, але Німеччина, Франція та Велика Британія залишилися в угоді, навіть попри те, що Іран відповів на вихід США порушенням узгоджених обмежень щодо якості та кількості збагаченого урану. Іран зараз ближчий до виробництва ядерної зброї, ніж будь-коли раніше.

Рішення європейських держав також порушити угоду становить певний ризик, оскільки незрозуміло, як Тегеран відреагує на це в той час, коли він вже близький до можливості виробляти збагачений уран до рівня, необхідного для отримання ядерної зброї.

Читайте також: Захід скасовує санкції проти Ірану? Огляд Bloomberg

Дипломати ЄС і Великої Британії наводили такі аргументи, як порушення Іраном умов угоди, продаж Росії безпілотників для використання під час вторгнення в Україну, а також можлива передача іранських балістичних ракет РФ у майбутньому.

Минулого тижня глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі визнав, що угода про моніторинг іранської ядерної програми стала дуже обмеженою і фрагментарною. Іранські чиновники виступають проти запланованого встановлення близько десяти камер спостереження в цеху з виробництва центрифуг на об'єкті в Ісфахані.

Ядерна угода 2015 року включала низку дат або так званих положень про припинення дії, коли певні санкції проти юридичних осіб мають бути скасовані Заходом, але тоді, у 2015 році, не передбачалося, що угода буде настільки порушуватися. Вона обмежувала збагачення урану на рівні 3,67%, але Іран збагачував його до 60%.

Термін дії санкцій ЄС закінчується 18 жовтня відповідно до резолюції ООН, яка закріпила ядерну угоду 2015 року. 

Читайте також: П'ять країн просять генсека ООН розслідувати поставки іранських "шахедів" Росії

Санкції "закликали" Іран не робити нічого для розробки балістичних ракет, здатних нести ядерну зброю. Вони також забороняють будь-кому купувати, продавати або передавати безпілотники та їхні компоненти, здатні літати на відстань понад 300 км Ірану без попереднього дозволу Ради Безпеки ООН.

Майбутнє угоди перебуває під питанням після переговорів в Омані між США та Іраном, на яких Тегеран погодився не збагачувати уран на понад 60% в обмін на розблокування Заходом мільярдів заморожених коштів, а також звільнення деяких американських в'язнів, які утримуються в Тегерані.

Державний департамент США заявив, що ніякої угоди не передбачається, але переговори були затьмарені відстороненням спеціального представника з цього питання США Роба Меллі від роботи через можливе зловживання конфіденційною інформацією. 

Можливі обмежені домовленості загрожують стати серйозною проблемою в США, оскільки деякі впливові республіканці засуджують ідею подальшої угоди з Іраном. Колишній державний секретар США Майк Помпео порівняв адміністрацію Джо Байдена із зомбі через бажання укласти ще одну угоду з Іраном.

"Будь-яка така угода, формальна чи неформальна, стане катастрофою для іранського народу", - сказав він, додавши, що "деспоти в Тегерані забезпечать, аби послаблення санкцій пішло не на користь іранського народу, а на виробництво більшої кількості безпілотників для Росії, щоб використовувати їх проти народу України".

"Шлях до зміни картини всередині Ірану полягає не в тому, щоб надалі допомагати режиму і давати йому ще одне рятівне коло, а в тому, щоб ізолювати його і дати можливість почути голос народу. Ядерна угода була поганою, коли вона була укладена, і вона ніколи не стане кращою", - вважає колишній радник Трампа з національної безпеки Джон Болтон.

Читайте також: Іран постачає Росії дрони-камікадзе повітрям та морем — Повітряні сили

Раніше повідомлялося, що адміністрація Байдена проводить непублічні перемовини з Іраном про обмеження ядерної програми Тегерана та звільнення ув’язнених американців. У такий спосіб США прагнуть послабити напруженість і зменшити ризик військового зіткнення з Іраном.