UA / RU
Підтримати ZN.ua

Боррель: «Україна належить до сім'ї ЄС і точно буде членом Євросоюзу»

За словами Жозепа Борреля, Україна має виконати своє домашнє завдання, і ЄС їй у цьому допоможе.

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що Україна належить до сім'ї ЄС, європейської культури та цивілізації і точно стане членом Євросоюзу. З такою заявою Боррель виступив під час Мюнхенської конференції з безпеки, передає «Інтерфакс-Україна».

«Україна належить до сім'ї ЄС та буде членом Євросоюзу. Точно. Після всього, що сталося, після бомбардувань та вбивств Росією. Те, як вони справляються. Майбутнє України у ЄС. Це зобов'яже нас змінити наші процедурні правила. Це змінить розмір та різноманітність Європи. Оскільки якщо Україна стане членом, багато балканських країн захочуть також», – заявив Боррель.

За його словами, «перше домашнє завдання – змінити спосіб нашої роботи». При цьому Боррель заявив, що до війни Україна мала численні проблеми і Євросоюз підтримував країну, інвестуючи в економічний і політичний розвиток.

Глава європейської дипломатії висловив упевненість у тому, що Україна впорається з усіма реформами швидко, і ЄС має підтримати її на цьому шляху. Боррель додав, що Єврокомісія ще ніколи так швидко не працювала.

«Україна – член ЄС, європейської сім'ї, культури, європейської цивілізації. Це просто має бути інституційно оформленим. Вони повинні виконати свою домашню роботу, ми маємо допомогти їм. І ми підготуємося, щоби прийняти Україну до нас», – заявив Боррель.

Читайте також: Повільно, але впевнено санкції підривають індустріальну та енергетичну основу російської економіки – Боррель

Нещодавно прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна може стати членом ЄС уже протягом двох років. За його підрахунками, вже 2023-го має стартувати попередня стадія переговорів. Президент Володимир Зеленський вважає, що Україна може вступити до ЄС упродовж наступних двох років. Проте керівники європейських інституцій висловлюються стримано з приводу тимчасових рамок вступу України до ЄС та зазначають, що швидкість вступу залежить від заслуг – темпів та якості реформ країни-кандидата.

Про що свідчить перша оцінка Єврокомісії про готовність України до приєднання до ЄС, дізнайтеся зі статті експерток Українського центру європейської політики Любові Акуленко та Сніжанни Дяченко у статті «Як Україні швидше вступити до ЄС: кілька речей, які треба знати».