UA / RU
Підтримати ZN.ua

Болгарія передасть Україні ПЗРК та ракети, але є нюанс

Усе це обладнання є несправним, або застарілим.

Парламентський комітет з питань оборони парламенту Болгарії 11 голосами "за", чотирма "проти" і одним "утримався" постановив, що Болгарія повинна надати Україні застарілі та непридатні переносні зенітно-ракетні комплекси,  а також ракети різних типів, повідомляє БТА.

Ця пропозиція є частиною проекту рішення про надання додаткової військової допомоги Україні, який подали партії ГЕРБ-СДС, "Триваючі зміни – демократична Болгарія" та ДПС. 

У тексті пропозиції йдеться про визначення надлишкової кількості озброєння та техніки, необхідної для оснащення формувань воєнного часу, та підготовки пропозиції щодо надання цих озброєнь та техніки Україні. 

Також передбачене проведення  переговорів з урядами країн-союзників по НАТО щодо розміщення союзних зенітних і берегових протикорабельних ракетних комплексів для зміцнення обороноздатності Болгарії.

Рішенням надано вказівку Міністерству оборони вжити заходів щодо приєднання Болгарії до коаліції країн, які готують українських пілотів до польотів на винищувачах F-16 і здійснення  підготовки на ротаційній основі до чотирьох піхотних/механізованих рот Збройних сил України на рік чисельністю до 160 осіб.

Проект рішення про надання військової допомоги Україні викликав дискусію під час засідання комітету. Партїї "БСП за Болгарію" і "Возраждане" виступили проти цієї пропозиції.

Микола Дренчев з партії "Возраждане" заявив, що Міністерство оборони Болгарії перетворилось на Міністерство оборони України.  Інший парламентар — Борислав Гуцанов — вважає, що надання допомоги Україні наближує Болгарію до конфлікту з Росією.

У вою чергу, заступник Міністра оборони Атанас Запрянов наголосив, що обладнання, яке передається є несправним і Болгарія не може відремонтувати його власними силами.

"Я підтримую це рішення по совісті, а не через політичний тиск чи кар’єру", – додав він.

22 листопада парламент Болгарії ратифікував угоду про безоплатне відправлення техніки, однак президент країни Румен Радєв наклав вето на ухвалений парламентом закон. Прем'єр-міністр Болгарії Микола Денков упевнений, що більшість у парламенті відхилить накладене президентом вето.