UA / RU
Підтримати ZN.ua

Безкоштовне житло для українців у Чехії: що може змінитися восени

Правила надавання гуманітарного житла зміняться.

Через війну, яку розв'язала РФ, багато наших громадян були змушені покинути свої домівки та виїхати за кордон. Деякі українці отримали тимчасовий захист у Чехії. В країні змінюються правила надання безкоштовного житла для українців. Про це пише видання proukrainu.blesk.cz.

Що зміниться для українців в Чехії з 1 вересня

У Чехії з 1 вересня 2024 року зміняться умови надання державного гуманітарного житла українським біженцям. З вересня воно буде надаватися на термін до 90 днів. Тому зв'язку зі зміною правил українцям потрібно шукати собі інше житло. Зміни стосуватимуться й вразливих категорій біженців.

Читайте також: Польща внесла зміни до закону про допомогу українським біженцям

«Зміна стосується і тих, хто належить до категорії вразливих осіб. Якщо станом на 1 вересня 2024 року ви перевищите термін 90 днів з дати надання першого тимчасового захисту, вам потрібно буде до цього дня виселитися з державного гуманітарного житла», – пояснили в МВС Чехії.

Біженців з України закликають не залишати пошук нового житла на останній момент.

«До кінця серпня вам необхідно буде знайти собі власне житло або домовитись про оплату оренди помешкання, в якому ви проживаєте зараз», – йдеться у повідомленні.

Як пояснили в МВС, система екстреного проживання та притулку була задумана, як тимчасове рішення з питанням, що робити тим, хто не в змозі орендувати житло самостійно. Тому безплатне проживання надаватиметься у перший час після приїзду.

«Вразливі особи з особливими потребами, які не зможуть самостійно забезпечити житло, можуть скористатися компенсаційними та підтримувальними засобами соціальної підтримки», – розповіли у відомстві.

Читайте також: Українські біженці  можуть проживати у Німеччині і з недійсним паспортом

У Мінпраці Чехії пояснили, що проживання людей із тимчасовим захистом підтримують через:

Раніше ми писали, як розраховуються комунальні платежі у Чехії та скільки доведеться платити за газ, воду, світло та опалення.