UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бельгія розпочала розслідування щодо втручання Росії у виборчу кампанію в ЄС

Російські групи намагаються послабити підтримку України.

Прокуратура Бельгії розслідує ймовірне втручання Росії у майбутні вибори до Європарламенту на підставі даних розвідувальних служб, заявив у п'ятницю, 12 квітня, прем'єр-міністр країни Александер Де Кроо. Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: Німецькі ультраправі підтримують кандидата партії, якого звинувачують в отриманні російських грошей — FT

За його словами, слідчі встановили, що російські групи намагаються втручатися в європейські вибори, аби просунути проросійських кандидатів і таким чином послабити європейську підтримку України. 

"Мета полягає в тому, щоб допомогти обрати більше проросійських кандидатів до Європарламенту і посилити певний проросійський наратив у цій інституції", - пояснив де Кроо, додавши, що послаблення підтримки України з боку Європи грає на користь Росії на полі бою.

Де Кроо попросив про термінове засідання Євроюсту для обговорення цього питання, і запропонував, щоб офіс ЄС по боротьбі з шахрайством взявся за розслідування цієї справи.

"Ми несемо відповідальність, і наш обов'язок полягає в тому, щоб захистити право кожного громадянина на вільне і безпечне голосування", - сказав він.

На тлі наближення виборів до Європарламенту в червні, партії, які критикували підтримку України з боку ЄС, такі як французьке ультраправе "Національне об'єднання", “Австрійська партія свободи" та німецька "Альтернатива для Німеччини", мають намір отримати більше голосів, ніж п'ять років тому.

Читайте також: Пропутінські ультраправі марширують Європою — і це може стати трагедією для України

Розслідування розпочалося після того, як влада Чехії виявила проросійських агентів у Брюсселі, які намагалися впливати на європейських законодавців і платити їм за просування проросійського порядку денного.

Західні країни неодноразово звинувачували агентів Кремля у використанні соціальних мереж та інтернету для поширення неправдивої або оманливої інформації, просування наративу Росії або спроб вплинути на громадську думку під час виборчих кампаній.