UA / RU
Підтримати ZN.ua

Армії Східної Європи намагаються залучити до військової служби більше новобранців на тлі викликів з боку Росії — Reuters

Вторгнення Росії в Україну змусило країни Східної Європи переглянути підходи до призову.

Як і більшість колишніх радянських країн, які зараз є членами НАТО, Чеська Республіка роками не досягала планових показників призову на військову службу і намагалась утримати чисельність армії на належному рівні. Це призвело до того, що армійські підрозділи були недоукомплектовані й не могли досягти бойової готовності, а вторгнення Росії в Україну на східній околиці Європи стало нагадуванням про потенційну загрозу Москви для регіону, зазначає Reuters.

Близько 80 чеських старшокласників вирішили взяти участь в чотиритижневій програмі, що проводиться у закритій військовій зоні за 94 км на захід від столиці Праги для того, щоб ознайомитись з особливостями армійського життя.

Генерал Карел Реха, головнокомандувач чеських збройних сил, назвав нинішню систему призову в його країні неналежною.

Читайте також: Чи готова армія Німеччини до можливих загроз? — Politico

"Ми хочемо стримувати будь-якого потенційного супротивника в майбутньому. Якщо ми нічого не зробимо з нестачею людських ресурсів у збройних силах, це може означати, що ми не зможемо зберегти наш мир і стримувати будь-якого потенційного ворога", — сказав Реха.

У 2021 році чехи досягли 56% своєї мети з призову, а у 2022 році, згідно з останніми даними армії, цей показник зріс до 85%. Інші країни Східної Європи, такі як Польща, Угорщина, Румунія і Словаччина також намагаються залучити нових солдатів і втримати на службі військових з досвідом.

Читайте також: Здатність Європи стримувати Путіна обмежена "чималою" бюрократичною тяганиною — французький генерал

Західноєвропейські країни в НАТО зіштовхуються зі схожими проблемами. У липні агентство Reuters повідомило, що НАТО знадобиться від 35 до 50 додаткових бригад, щоб повністю реалізувати свої нові плани щодо захисту від будь-якого нападу на територію Альянсу з боку Росії. Але це питання є більш актуальним для східноєвропейських країн, які провели чотири десятиліття під радянським пануванням.

"Але зважаючи на низький рівень безробіття в Східній Європі, головним викликом є переконання молодих людей йти на військову службу за меншу зарплатню, ніж вони можуть отримувати в приватному секторі", — пише агентство.

Читайте також: Порахували скільки країн Європи можуть відправити війська в Україну вже зараз і скільки не проти цього у перспективі

Раніше газета Financial Times писала, що в країнах Європи скорочується чисельність армій. Якщо більше європейців не обиратимуть військову кар'єру, їхні уряди можуть шукати інші способи, щоб залучити їх до служби.