UA / RU
Підтримати ZN.ua

Аналітики закликають створити "банк НАТО", щоб захистити Україну від Трампа ‒ The Guardian

Лідерів країн просять подбати про європейську безпеку.

Європейські країни, Велика Британія та Україна повинні невідкладно вжити заходів для захисту своєї колективної безпеки, створивши "банк НАТО", який допоможе фінансувати оборонні витрати.

Таку рекомендацію висловили британські та німецькі аналітичні центри у спільній доповіді, на яку посилається видання The Guardian.

Читайте також: Трамп не розуміє, яку вигоду США отримають від перемоги України у війні — Reuters 

У документі йдеться про необхідність європейцям усвідомити можливі наслідки президентських виборів у США, якщо їх виграє Дональд Трамп. Автори доповіді попереджають, що у разі перемоги республіканець може різко скоротити витрати США на оборону в Європі, нав’язати Україні мирну угоду, яка залишить частину її територій під контролем Росії, або навіть повністю вивести Сполучені Штати з Північноатлантичного альянсу.

Такі можливі дії становитимуть серйозну загрозу для обміну розвідданими між союзниками та для майбутньої дієздатності статті 5 НАТО – ключового положення альянсу, яке гарантує спільну військову відповідь у разі нападу на учасника договору.

Один із співавторів доповіді Сем Гудман зазначив, що перший президентський термін Трампа був відзначений розірванням міжнародних угод, введенням тарифів на союзників та підтримкою авторитарних урядів.

"Європейські лідери повинні вже зараз робити практичні кроки для зміцнення оборонної спроможності, безпеки та стійкості перед потенційною загрозою другого терміну Трампа", ‒ додав він.

Читайте також: Що чекає на Україну у випадку шести «страшних сценаріїв» Трампагеддону – ECFR

Доповідь підготовлена проєктом "Нова дипломатія" за участі сера Девіда Меннінга, колишнього посла Великої Британії у США, та Фондом Фрідріха Еберта, пов’язаним із Соціал-демократичною партією Німеччини, очолюваною канцлером Олафом Шольцом.

Дональд Трамп вже публічно заявляв, що в разі перемоги на виборах вимагатиме від України укласти угоду з російським диктатором Владіміром Путіним. У доповіді підкреслюється, що є лише три місяці для того, щоб переконати Трампа в тому, що умови миру, ймовірно висунуті Кремлем, є неприйнятними.

Для пом'якшення потенційних наслідків другого президентського терміну Трампа, у доповіді пропонується створення багатосторонньої фінансової установи – так званого "банку НАТО". Він міг би допомогти країнам-членам альянсу заощаджувати гроші на закупівлі оборонного обладнання, пропонуючи вигідні умови кредитування та триваліші терміни погашення. Фінансування банку планується за рахунок початкових внесків членів НАТО, які отримуватимуть частку у статутному капіталі установи.

Читайте також: У Білому домі відреагували на імовірні таємні розмови між Трампом і Путіним

Імовірний другий захід Дональда Трампа в Білий дім лякає. Політика, схильного ухвалювати важливі рішення під дією емоцій і на основі неперевіреної інформації та всупереч можливим негативним наслідкам, важко запідозрити в надлишку симпатій до України. Та чи буде для українців фатальною перемога Трампа в президентських перегонах?

Про те, "Чого очікувати Україні й світу в разі нового "пришестя" Дональда Трампа?" розмірковував колишній посол України у США та Франції Олег Шамшур.