UA / RU
Підтримати ZN.ua

Американка на чільній посаді в ЄС: Париж просить Брюссель переглянути вибір

Їй приписують функції екскерівниці відділу економічного аналізу в антимонопольному відділі Міністерства юстиції США або консультанта великих технологічних груп.

Призначення Фіони Скотт Мортон, колишньої керівниці адміністрації Обами, на ключову посаду в Європейській комісії, пов’язану з регулюванням американських технологічних гігантів, спричинило обурення у Франції, пише franceinfo:

Читайте також: США відправлять до Європи до трьох тисяч сил резерву

«Це призначення заслуговує на повторний розгляд Комісії», — відреагувала, зокрема, міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна в четвер, 13 липня.

«В Європі багато талановитих економістів », – додав держсекретар у справах Європи Лоуренс Бун.

Читайте також: Єллен заявила, що США і Китай повинні вирішувати економічні проблеми "напряму”

Європейська виконавча влада оголосила раніше цього тижня, що американка, професорка економіки Єльського університету, обрана головною економісткою Генерального директорату з питань конкуренції. Ця служба відповідає за забезпечення належного функціонування конкуренції в Євросоюзі та за розслідування, зокрема, зловживань домінуючим становищем з боку цифрових гігантів, які призвели до рекордних штрафів за останні роки .

Обрані чиновники з будь-яким політичним середовищем згадували про її колишні обов’язки глави відділу економічного аналізу в антимонопольному відділі Міністерства юстиції США з травня 2011 року по грудень 2012 року або як консультантки великих технологічних груп, таких як Amazon, Apple і Microsoft.  Крім того, це призначення відбувається в той час, коли ЄС має запровадити амбітне нове законодавство для регулювання цього сектору, і підігріває критику очільниці Комісії Урсули фон дер Ляєн, яку вважають дуже атлантистською.

Читайте також: Макрон спромігся роздратувати політиків по обидва боки Атлантики — The Guardian

Зіткнувшись з критикою, речниця Комісії заявила, що нова роль Фіони Скотт Мортон полягала в консультуванні з економічних питань комісару з питань конкуренції Маргрет Вестагер. Вона виключила будь-який ризик конфлікту інтересів. Перш ніж призначити Фіону Скотт Мортон, «Комісія ретельно розглянула, чи є у неї особистий інтерес, який може поставити під загрозу її незалежність», і вона «не буде залучена до файлів, над якими вона працювала або про які їй стало відомо під час її попередньої роботи».