UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відключення світла можуть повернутися вже в липні: прогноз експерта

Це може статися через брак генерації.

Днями недостатність загальної потужності українських електростанцій призвела до того, що "Укренерго" довелось брати аварійну допомогу від Румунії під час вечірніх годин пікового навантаження. У майбутньому це може призвести також до відключень світла.

Читайте також: Нові тарифи: на скільки планують підвищити ціни на воду та електроенергію з 1 червня

Про це розповів директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко в ефірі телемарафону, пише «УНІАН».

За його словами, через брак генерації в липні-серпні Україна може повернутись до відключень електрики і в першу чергу обмежуватимуть постачання енергоресурсу підприємствам.

«Зараз ситуація така, що в липні і серпні абсолютно можливо доведеться знову застосовувати відключення, як інструмент збалансування енергетичної системи. Просто тому, що генерації не достатньо, генерація не може покрити пікові години споживання», - сказав він.

Експерт прогнозує, що першими з відключеннями стикнуться представники бізнесу, а не побутові споживачі.

«Судячи з усього саме бізнес перший буде обмежений у постачанні електрики і відповідно буде два виходи: імпортувати з Європи або взагалі не працювати. Проте європейська електрика в 2-2,5 рази дорожча ніж в Україні», - підсумував він.

Чому підвищення цін на електроенергію обов’язково відбудеться і чому воно може збігтися з початком нових віялових відключень, читайте в матеріалі Ігоря Маскалевича «Підвищення цін на електроенергію та віялові відключення в червні» на ZN.UA.