UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відключення світла: чи залежать вони від регіону

Відповідь дали експерти.

Через війну, яку розпочала РФ, в Україні тривають бойові дії. Ракетні удари ворога пошкоджують житлові будинки мирних мешканців та об'єкти критичної інфраструктури. Українці змушені пристосовуватися до життя в умовах відключення електроенергії. Енергетичний експерт, голова правління асоціації "Нафта та газ України" Андрій Закревський та експерт з ЖКГ, тарифів та питань комунального господарства Олег Попенко розповіли «24 каналу», чи є залежність між відключенням світла та регіоном проживання.

Читайте також: Мобільний інтернету під час блекаутів: оператори зв’язку розказали, чому це складно зробити

Експерти зазначили, що існує певний зв'язок між відключеннями світла та регіоном у якому проживають українці.

Закревський зазначив, що зараз прийняли рішення, що в першу чергу забезпечуватимуть прифронтові регіони.

«Як на мене, це правильно. Вони й так потерпають, так хоча б мають електроенергію не по графіках, а в перервах між обстрілами. Бо у прифронтових областях, якщо йде тривога, яка не така, що ігнорується зараз в 90% всієї України, а коли ти знаєш, що зараз в укриття треба сходити. То ж потім треба прийти після обстрілу, поставити пратися, щось приготувати і так далі», – сказав він.

Нині вирівнюється дефіцит електроенергії по всій території України. Найбільше проблем у таких містах, як:

За словами Попенка, що чим ближче населений пункт до лінії фронту та кордону з Росією, тим більше проблем ми маємо з постачанням електроенергії, з наявністю електроенергії в мережі.

«Тому що там зруйнована практично вся енергетична інфраструктура, генерація зруйнована, і подавати електроенергію туди все стає все складніше. І чим ближче до західних кордонів, тим там ситуація з наявністю електроенергії в мережі краще, тому що в нас є можливість імпорту електроенергії з-за кордону», – наголосив експерт.

Попенко пояснив, що пріоритетність не прописана у законодавстві, але вона існує.

«Не всі прифронтові області насичують (електроенергією – ред.) краще, наприклад у Сумській області набагато складніше, а в Харкові набагато краще. Тому є певний пріоритет, але все ж таки для прифронтових областей», – резюмував він.

Раніше ми писали, як супермаркети змінили підходи до зберігання продуктів під час відключення світла.