UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні обирають місце для заводу з виробництва компонентів сховища відпрацьованого ядерного палива і ММР

Інша спеціалізація виробництва – компоненти для сховища відпрацьованого ядерного палива

“Енергоатом” та представники американської компанії Holtec International провели перемовини щодо вибору майданчика для будівництва в Україні заводу, який спеціалізуватиметься на ядерних технологіях. Зокрема, підприємство працюватиме для виробництва малих модульних реакторів і компонентів для централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Сховище працюватиме за технологією компанії Holtec. “Нараду було проведено в одній з філій АТ “Енергоатом”, яка, можливо, стане локацією майбутнього заводу”, – зазначає “Енергоатом”.

Читайте також: В Україні планують будувати малі модульні атомні реактори: Енергоатом долучився до альянсу ММР

Всі комплектуючі зараз виготовляють на виробничих площах у США, проте будівництво необхідних потужностей дасть можливість українським атомникам виготовляти необхідні комплектуючі в Україні. “Це дозволить задовольнити потреби не лише вітчизняних АЕС, а й експортувати до інших європейських країн”, – зазначає “Енергоатом”.

Під час перемовин сторони обговорили питання вимог до майданчика під будівництво заводу, питання організації логістики, залучення фахівців “Енергоатома” та американської компанії до будівництва. Також обговорювалось питання забезпечення захищеності майбутнього об'єкта під час триваючої російсько-української війни.

“Ми також будемо виготовляти компоненти для ММР в Україні”, – вказують у повідомленні атомники.

У квітні 2023 року, “Енергоатом” та американська компанія Holtec International підписали угоду про будівництво в Україні до 20-ти атомних енергоблоків з малими модульними реакторами (ММР) SMR-160.