UA / RU
Підтримати ZN.ua

В лютому Україна почала продавати енергії вдвічі більше – скільки щодня продають в Європу

На початку лютого баланс був не на користь української системи - європейські виробники рятували систему від масових відключень

Аналіз лютневих показників виробництва та постачання електричної енергії говорить, що Україна щодня продає приблизно від 1,5 до 3 Мвт на годину в країни Європи. В більшості випадків не уточнюється обсяг постачання у конкретну країну. Проте серед відкритої інформації говориться про сумарну реалізацію енергії у Польщу, Румунію, Словаччину та Молдову. Про це свідчать щоденні звіти Міністерства енергетики.

Читайте також: Споживання електроенергії українською промисловістю різко злетіло – Міненерго

Щоденний баланс продажу у другій декаді лютого – 1,5-2 Мвт

“На поточну добу прогнозується імпорт електроенергії – 1400 МВт на год, також передбачається експорт – до 2500 МВт на год”, зазначено у звіті за 18 лютого. Також Міненерго уточнює, що дефіциту електроенергії немає, а в резерві є 13 одиниць генеруючого обладнання.

Схожий баланс спостерігається у другій декаді лютого, наприклад 17 лютого – імпорт/експорт склав 1843/3571 МВт на год відповідно.

Перша декада лютого була кризовою - купляли більше, ніж віддавали

В кінці першої декади лютого, енергетики змогли вийти з кризи достатності власних потужностей і скоротили експорт майже вдвічі – з 7-8 до 2-3 Мвт на годину. Останній показник став майже дорівнювати чи навіть перевищувати продажі енергії.

9 лютого імпорт електроенергії був один з останніх пікових показників залучення ресурсів з інших країн – 7896 МВт на год. Експорт передбачав 1318 МВ на годину. Як зазначали в Міненерго, в той день виходив з ремонту блок ТЕЦ, який додав до енергосистеми 250 МВт потужності.

Схожі показники майже вдвічі вищого імпорту порівняно з експортом були у більшості днів першої декади лютого:

Українські енергетики домовились з Угорщиною та Словаччиною про відкриття спільних аукціонів з торгівлі електроенергією на європейському ринку. “Перші спільні аукціони з розподілу доступу до міждержавних інтерконекторів між Україною та Угорщиною відбудуться 22 лютого 2024 року на платформі JAO”, – повідомляє “Укренерго”. 

Процедура спільних аукціонів передбачає, що доступ до міждержавних перетинів в експортному та імпортному напрямах розподілятимуться одночасно з Угорщиною та Словаччиною. Україна, Словаччина та Угорщина раніше домовилася про впровадження спільного скоординованого розподілу пропускної спроможності міждержавних мереж на українських кордонах. Для цього вирішили застосовувати електронну аукціонну платформу Joint Allocation Office. До цього рішення незабаром долучилась Польща.