UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд підтримав добудову двох енергоблоків Хмельницької АЕС

Будівництво реакторів зупинили ще в минулому сторіччі.

Кабінет Міністрів України підтримав законопроєкт про добудову енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС, які матимуть тип ВВЕР-1000 і працюватимуть на американському ядерному паливі.

Законопроєкт встановлює правові засади розміщення, проєктування та будівництва енергоблоків на ХАЕС, повідомили у пресслужбі компанії «Енергоатом».

Читайте також: "Енергоатом" планує добудувати третій енергоблок Хмельницької атомної електростанції влітку

Там мають розміщуватися реакторні установки ВВЕР-1000 (водо-водяний енергетичний реактор під тиском). Також уряд визначив розмір соціально-економічної компенсації ризику громадянам, які живуть на цій території.

Водночас посадовці закріпили законодавчу вимогу щодо можливості використання в роботі нових блоків ядерного палива, виготовленого за американською технологією. В «Енергоатомі» зазначили, що це є свідченням відмови від використання палива з Росії.

Тепер за відповідний законопроєкт мають проголосувати народні депутати у Верховній Раді.

Читайте також: Росіяни не зможуть замінити ядерне паливо на Запорізькій АЕС – Енергоатом

Нагадаємо, на Хмельницькій АЕС підключили один із енергоблоків, який був у ремонті. Це зробили з випередженням графіку. Окрім того, на ХАЕС завезли перші партії ядерного палива Westinghouse. Відтепер всі вітчизняні атомні електростанції працюватимуть на американському паливі.

Від кількості атомних реакторів, які Україна планує побудувати вже буквально післязавтра, рябить в очах. Враховуючи, що атомка на сьогодні ‒ надія й опора нашої енергосистеми, саме час відокремити шапкозакидальство керівництва «Енергоатома» від об'єктивних потреб і реальних результатів. Звісно, віднедавна «Енергоатом» ‒ ціла корпорація, в якій обов'язково з'явиться наглядова рада, але цю реформу переоцінювати не варто. Більше про фантастичні плани добудови блоків АЕС читайте в статті Ігоря Маскалевича на ZN.UA «Два! Чотири! Десять! Скільки ж реакторів реально побудує «Енергоатом»?».