UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уникнути вимкнень світла взимку не вдасться, але є шанс пройти холоди більш легко – експерт

Експерт розповів, завдяки чому можливо Україні вдасться більш легко пройти зимовий період.

Уникнути вимкнень світла взимку не вдасться у будь-якому разі. Але якщо Україна встигне відремонтувати 3 ГВт теплогенерації та гідроенергетики, то холодний період можна буде пройти легше, заявив  директор енергопрограм Центру Разумкова Володимир Омельченко в інтерв’ю NV.

«Ми розраховуємо на те, що взимку в повному складі працюватимуть усі атомні блоки, а це близько 7,5−8 ГВт. Крім того, буде 2,5−3 ГВт відремонтовано теплової генерації, гідроелектростанцій, а також введено десь до 500 МВт малопотужної децентралізованої генерації. Я сподіваюся, що ми зможемо отримати до осінньо-зимового періоду і під час його проходження достатньо обладнання для того, щоб відремонтувати 3 ГВт теплової генерації та гідроенергетики. Це важливо. Якщо ця мета буде досягнута, тоді ми набагато легше пройдемо осінньо-зимовий період», – розповів Омельченко.

Читайте також: В Україні 22 серпня не прогнозується відключення світла – "Укренерго"

За його словами, також можна розраховувати, що Україна домовиться з європейською мережею операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E про збільшення квот на імпорт з 1,7 ГВт до 2,2 ГВт. Також, додав Омельченко, можна буде залучити аварійну допомогу.

«Усе це нам дасть змогу забезпечити в сумі близько 14−15 ГВт у зимовий період. Але це не покриє всієї потреби і не компенсує дефіцит, він буде зберігатися», – пояснив експерт.

За таких умов, на думку Омельченка, дефіцит електроенергії взимку становитиме в середньому близько 2 ГВт. Він розповів, що в окремі години та за умови морозів не нижче -10 градусів потреба споживання становитиме близько 18 ГВт.

«Тобто буде дефіцит до 4 ГВт у такі періоди, а саме в морозні дні та в пікові години споживання електроенергії. Ось такий базовий прогноз. Але це не означає, що саме так все і буде — ми ж виносимо за дужки можливі нові атаки росіян і знищення додаткової генерації», – додав Омельченко.

Читайте також: В “Укренерго” прогнозують, що наступного тижня в Україні перестануть вимикати світло

Саме тому за його словами не вдасться взимку обійтися без вимкнень світла. На думку Омельченка, у середньому застосовуватимуть одну-дві черги.

«Одна черга — це 4 години, дві - 8 годин. Але в якісь дні буде менше, в якісь — більше. Наприклад, у вихідні, якщо буде не дуже холодно, 0…-3, наприклад, то, можливо, взагалі не буде відключень. Але в холодні дні та в пікові години, гадаю, будуть вводитися і три черги, як мінімум», – підсумував експерт.

Кандидат фізико-математичних наук, директор аналітико-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко у своїй статті «Як нам пережити зиму-2? Що робити людям» розповів, що мають зараз робити українські громадяни, щоб підготуватися до нової складної зими.