Приготування їжі в багатоквартирних будинках, де є лише електропостачання і відсутній природний газ, є значно складнішим процесом, ніж просто підключення балона до плити. Про небезпеку, яка може виникнути внаслідок такого рішення, та запобіжні заходи розповідає у статті для ZN.ua "Як нам пережити зиму-2? Що робити людям" Олександр Сергієнко, кандидат фізико-математичних наук, юрист, директор аналітико-дослідницького центру "Інститут міста".
"За радянських часів інспектори газконтор регулярно обходили всі квартири і перевіряли стан конфорок (чистили їх) і витяжок: якщо згоряння газу було неповним, не було притоку свіжого повітря, витяжна вентиляція була слабкою або її взагалі не було, ви ризикували отруїти себе та своїх рідних", – зазначає автор публікації. Таким чином, перед використанням таких систем варто перевірити якість витяжки і тільки після цього експлуатувати газові балонні пристрої.
Перевірте наявність автоматичного блокування газу.
Є ще одна важлива деталь – сучасні плити часто мають вбудований запобіжний пристрій, який автоматично відключає подачу газу, якщо полум’я раптом загасне, наприклад, внаслідок розливу їжі або чаю під час кип’ятіння.
Проте не у всіх системах газового автономного забезпечення є відповідний запобіжник. "Якщо у вашій 'туристичній' версії немає запобіжника, ви ризикуєте дуже серйозно, тому слід забезпечити нормальний притік та відтік повітря", – нагадує фахівець.
Подбайте про вогнегасник
Також Олександр Сергієнко вказує на необхідність перед використанням автономної газової системи для приготування їжі подбати про пожежну безпеку. "Тобто, потрібно мати в запасі вогнегасник, щоб вчасно загасити вогонь, якщо відбудеться запал плити або балона", – зазначає автор статті.
Як повідомлялося раніше, експерти прогнозують, що наступна зима може бути складнішою, ніж минула. Ймовірність того, що Україна пройде цей сезон спокійно, є досить висока. Проте кожному, хто мешкає у квартирі або приватному будинку, варто підготуватись до можливих складних ситуацій.