UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українці можуть захистити свою квартиру чи будинок від перенапруги трьома способами – експерт

Це може бути облаштування фільтра, реле або стабілізатора

Напередодні нового опалювального сезону та прогнозованих відключень електричної енергії українці можуть убезпечити своє житло та електроприлади, які працюють у квартирах і будинках, від небезпечних режимів роботи. Експертну думку з цього питання висловив у статті для ZN.ua “Як нам пережити зиму-2? Що робити людям” Олександр Сергієнко, кандидат фізико-математичних наук, юрист, директор аналітико-дослідницького центру "Інститут міста".

Читайте також: Якщо в Україну повернеться 30-градусна спека, можуть повернутися і відключення світла — Кудрицький

Захист від неочікуваних стрибків напруги

Перша порада експерта – необхідно забезпечити захист квартирної чи будинкової мережі від значних змін напруги під час подачі електричної енергії. “Якщо перегорить лампочка, це не проблема, а якщо мікрочіп, то це половина вартості приладу. Найпростіший і найдешевший спосіб — поставити на кожну одиницю техніки «розумну розетку» або мережевий фільтр”, – зазначає автор публікації.

Така розетка або фільтр відсікатиме струм з небезпечними показниками напруги. Ці пристрої досить недорогі, однак є у них і свій мінус. “Такий прилад — “тугодум”, час спрацьовування в нього відносно великий, тобто плати таки можуть погоріти, але, як кажуть професійні електрики, приблизно в половині випадків він рятує”, – пише автор статті.

Хороший захист – реле напруги

Встановлення на вхід до квартирної чи будинкової мережі реле напруги – кращий варіант, ніж звичайні фільтри або розумні розетки. За вартістю такий спосіб буде не набагато дорожчий, хоча і складніший у монтажі.

Реле швидше реагує на критичні показники. Крім того, його можна точно відрегулювати по рівнях максимальної-мінімальної напруги. Це завдання трохи складніше, але доступне для всіх, хто знайомий з арифметикою. “Для цього треба приблизно визначити, яке навантаження по побутових приладах на нього лягатиме. Це досить просто — скласти робочі потужності всіх приладів, які “висітимуть” на цьому реле, й подивитися, чи достатню потужність (добуток напруги та струму) воно витримає. У разі перевищення вхідної потужності воно має спрацювати й відключити мережу”, – зазначає у статті експерт.

Звісно, можна спростити цей процес – запросити електрика з досвідом, який усе відрегулює та встановить. Тим, хто все ж наважиться зробити це самостійно, треба пам'ятати, що для побутових приладів, де працюють електричні двигуни, потрібно не забувати про сильний пусковий струм. Такі двигуни зазвичай використовують у холодильниках для компресорів та пральних машинах для обертання води і одягу.

Стабілізатор напруги – найнадійніший варіант захисту з “кошерним” струмом

Якщо є час, натхнення, а також кошти, найкраще захистити електричну мережу та пристрої, які використовуються в ній, встановленням стабілізатора напруги. Цей варіант є найдорожчим та найскладнішим, проте найкращим за рівнем захисту. Варто врахувати, що в цьому випадку варто підбирати стабілізатор, який працюватиме для всіх електроприладів у квартирі, будинку або офісі. “Він вирівнюватиме всі коливання напруги в мережі, прибиратиме різні піки й подаватиме вам “кошерний” струм. Обираючи стабілізатор, звертайте увагу на час спрацьовування — він має бути не більшим за соті частки секунди, що менше, то краще”, – радить автор статті.

Ще декілька порад тим, хто хоче отримати захищенішу електромережу

Як зазначає автор публікації, для встановлення реле та стабілізатора треба обов'язково мати власний щиток, від якого йде відгалуження в будинкову або квартирну мережу. На загальному щитку такі пристрої навряд чи зможуть розміститися. Враховуючи їх вартість, прикручувати до стіни у вільному доступі не варто – їх можуть викрасти злодії.

Встановлення окремого щитка для електроживлення квартири або частини будинку – вартісна інвестиція в енергетичну безпеку житла. Проте вона має свої переваги. “Якщо ви їдете надовго з дому, зможете відключити всі зайві лінії, крім холодильника та морозилки, це убезпечить ваше житло”, – вказує експерт.

Раніше експерти повідомляли українців, як убезпечити своє життя від аварійних відключень електропостачання та інших викликів під час війни. Серед порад експертів – підготовка до ймовірних тривалих вимкнень електроенергії.