UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна долучилася до платформи спільних закупівель газу Євросоюзу

Система має забезпечити достатні запаси газу на тлі припинення поставок з РФ.

Україна стала частиною системи зі спільних закупівель газу держав Європейського Союзу, до участі в якій була напередодні запрошена. Про це повідомила єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон.

"Ми інтегрували Україну в платформу спільних закупівель газу, щоб забезпечити додаткові два мільярди кубометрів газу", – сказала вона під час виступу на засіданні профільного комітету в Європейському парламенті.

Механізм спільних закупівель газу був створений з метою збереження більш стабільних цін на енергоресурс і отримання достатньої його кількості на наступні опалювальні сезони на тлі припинення поставок з Росії. 

Перші контракти з постачальниками ЄС планує підписати на початку цього літа, хоча Єврокомісія хоче пришвидшити цей процес.

Читайте також: Галущенко на засіданні уряду з ЄК: «Прискорення інтеграції енергоринків України та ЄС сприятиме зміцненню взаємної енергетичної безпеки»

Навесні та влітку 2022 року більшість європейських країн стверджували, що на відмову від російського газу їм потрібні роки, а послідовне скорочення Росією поставок у період традиційного заповнення газових сховищ викликало паніку та рекордне зростання цін на європейському хабі. Як європейцям вдалося уникнути кризи, пояснюють Олександр Харченко та Марія Якуб у статті "Чому провалився газовий шантаж Путіна в Європі".