UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сталеве виробництво зросте до 2050 року, але до якості матеріалів висунуть підвищені вимоги

Використання ядерної енергії з низьким вмістом вуглецю для виробництва водню допоможе у випуску «зеленої» сталі.

До 2050 року попит на сталь збільшиться на третину, головним чином у країнах, що розвиваються, прогнозує Міжнародне енергетичне агентство (МАГАТЕ). На виробництво сталі припадає більше семи відсотків світових викидів вуглекислого газу (CO 2 ). Цей відсоток має зрости в найближчі десятиліття разом із зростанням попиту на сталь, яка є життєво важливою для різних секторів, від енергетики та транспорту до будівництва та побутової техніки. Однак ядерна енергетика може допомогти звести виробництво сталі до нуля.

Читайте також: Після багатогодинних перемовин в Москві глава МАГАТЕ завив, що є обнадійливі новини по ЗАЕС

«Кількість водню, яка необхідна для створення екологічно чистої сталі, вражає. Традиційно викопне паливо використовувалося для отримання майже всього водню, тому пошук необхідної кількості декарбонізованого водню буде однією з найбільших проблем», — сказав Франческо Ганда, технічний керівник відділу неелектричних застосувань МАГАТЕ.

Щорічно у світі виробляється близько двох мільярдів тонн сталі. Все більше глобальних компаній шукають шляхи декарбонізації енергоємних промислових процесів у цьому секторі.

Читайте також: Стали відомі подробиці щодо загрози, яку Росія несе Сполученим Штатам - ABC News

Металургійна промисловість значною мірою залежить від коксівного вугілля для живлення доменних печей, які перетворюють залізну руду на сталь, процес, який призводить до викидів великої кількості CO 2 . Однак можна виробляти сталь за допомогою методу прямого відновлення заліза, при якому водень реагує із залізною рудою без плавлення та виділяє водяну пару без CO 2 .

 «Ядерне виробництво водню з нульовими викидами дійсно може кардинально змінити ситуацію в цьому секторі, оскільки атомна енергетика має потенціал забезпечити достатню кількість тепла та електроенергії 24/7 для виробництва необхідної кількості водню. Це може допомогти зробити величезні кроки в переході на чисту енергію», — говорить Франческо Ганда.

Раніше ми писали про те, що в Давосі обговорювалась тема рідкоземельних матеріалів України, які можуть допомогти обігнати Китай. Проте в Україні наразі є проблема не лише з видобутком, а й з оцінкою покладів.