UA / RU
Підтримати ZN.ua

Реактори Запорізької АЕС не перезапустять через загрозу ядерній безпеці – МАГАТЕ

Раніше ситуацію на станції описували як "крихку та нестабільну".

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі заявив, що жоден реактор Запорізької атомної електростанції, який перебуває у стані холодного зупину, не буде перезапущений, поки війна створює загрозу ядерній безпеці.

Про це він сказав у своїй промові до ради керуючих агентства, йдеться на сайті МАГАТЕ.

"Відповідно до рекомендацій агентства, зрозуміло, що жоден реактор не буде перезапущений, поки війна продовжує загрожувати ядерній та фізичній безпеці станції", – наголосив Гроссі.

Читайте також: Росіяни планують перезапуск ЗАЕС: на думку експерта, це те саме, що погрожувати аварією

За його словами, ситуація на Запорізькій АЕС залишається нестабільною. Він підкреслив, що регулярні вибухи, атаки безпілотників та артилерійські обстріли, а також перебої з зовнішнім електропостачанням значно підвищують ризик ядерної аварії.

Читайте також: По Запорізькій атомній електростанції завдано нового удару: наслідки

ЗАЕС припинила виробляти електроенергію для національної енергосистеми у вересні 2022 року, але з жовтня 2022 року щонайменше один з шести енергоблоків перебував у стані гарячої зупинки для забезпечення централізованого теплопостачання, а також технологічної пари для переробки рідких радіоактивних відходів на майданчику.

Після того, як на початку цього року станція, відповідно до рекомендацій МАГАТЕ, почала експлуатувати чотири нещодавно встановлені дизельні парогенератори для виробництва пари для переробки таких відходів, реакторний блок №4 залишився в гарячій зупинці, головним чином, для того, щоб опалювати Енергодар.

Читайте також: Ситуація на Запорізькій АЕС «крихка та нестабільна» – МАГАТЕ

Нагадаємо, 11 серпня росіяни підпалили градирню Запорізької АЕС. В "Енергоатомі" заявляли, що окупанти зробили це свідомо.

А 2 вересня через російські обстріли пошкодження отримала одна з двох зовнішніх повітряних ліній, через яку Запорізька АЕС отримує живлення від української енергосистеми для забезпечення власних потреб.