UA / RU
Підтримати ZN.ua

Під час графіків відключень енергетики почнуть знову застосовувати ручне перемикання – Держенергонагляд

Такі відключення називають заходами для досягнення соціальної справедливості

Під час застосування графіків відключень енергетики будуть використовувати ручне перемикання на мережах 10 кВ. Про це повідомив керівник Держенергонагляду Руслан Слободян, якого цитує Урядовий портал.

Читайте також: Гарантоване електропостачання стане сезонним: літнє та зимове – уряд

“Там, де не можна заживити об’єкти на різні лінії електропередачі, розглядається можливість ручного перемикання у випадку застосування графіків відключень. Зокрема, така практика застосовувалась взимку 2022-2023 років і виявилася досить ефективною для досягнення соціальної справедливості. Таке перемикання здійснюється у мережах середньої напруги 10 кВ,” – зазначається в повідомленні.

Вимикати будуть іноді вручну

За словами Слободяна, не всі мережі в Україні мають повну автоматизацію і не всі частини енергетичних мереж можна вмикати та вимикати дистанційно. Саме тому використовується фізичний виїзд енергетиків на об'єкт до розподільного пункту для вимикання частини лінії. “Це, звичайно, потребує додаткових зусиль операторів системи розподілу,” – зазначає керівник Держенергонагляду.

Погодинні графіки і перспектива їх продовження – найближчі півтора місяця буде найскладнішою ситуація

Очільник Держенергонагляду також прокоментував використання графіків погодинних відключень та їх необхідність. За словами Руслана Слободяна, енергетичні об'єкти в Україні зазнали значних руйнувань, а в деяких випадках об'єкти маневрової генерації повністю знищено. Саме це спричинило значний дефіцит електричної енергії і необхідність запровадження стабілізаційних планових відключень.

“Щоб забезпечити надійність роботи атомних електростанцій, наразі тривають обов’язкові планові ремонти на енергоблоках. Варто зазначити, що атомна генерація – базис, що забезпечує понад 50% потреб споживачів навіть після окупації ЗАЕС. Зараз тривають ремонтні роботи, розбудова децентралізованої генерації, аби додати потужності до енергосистеми та покрити дефіцит. Енергетики роблять усе можливе, щоб якомога швидше виконати роботи,” – зазначив у коментарі очільник Держенергонагляду.

Найближчі півтора місяця, за його оцінкою, ситуація буде складною. Однак у серпні ремонтні роботи в більшості атомних енергоблоків будуть завершені. Саме тому ситуація має поліпшитися, враховуючи також скорочення кількості об’єктів з гарантованим енергопостачанням.

Раніше Міненергетики та “Укренерго” отримали доручення про термінову розробку та затвердження окремої постанови уряду, якою необхідно врегулювати питання планових відключень споживачів, що виникли як наслідок масованих ракетно-дронових атак Росією на енергетичну інфраструктуру.