UA / RU
Підтримати ZN.ua

Об'єми газу в сховищах ЄС не залишають надії Росії "заморозити Європу" до закінчення зими

Рівно три місяці тому в Європі розпочався опалювальний сезон. Запаси газу сьогодні більші, ніж у середньому за останні п'ять років.

За два тижні до закінчення зими сховища газу в ЄС все ще заповнені на 66 відсотків. Про це свідчать дані асоціації Gas Infrastructure Europe (GIE) у вівторок, 14 лютого.

З початку опалювального сезону, який розпочався в Європі рівно три місяці тому - 14 листопада, країни ЄС відібрали зі сховищ близько 33 млрд куб. м газу.

Читайте також: В Європі оголосили про незалежність від російського газу

Наразі ПСГ Європи заповнені приблизно на 66%. Це на 20% більше, ніж у середньому на цю дату за останні п'ять років.

У сховищах перебуває 74,84 млрд куб. м газу.

Читайте також: У Росії вже відкрито визнають шантаж Європи газом, але виношують надію повернути європейців на газову голку

Восени Москва майже прямим текстом казала, що після Нового року може перервати транзит, щоб заморозити Європу. Однак узимку вкотре з’ясувалося, що жити в ілюзорному світі, де замерзаючі європейці будуть підлесливо канючити газ у Білокам’яної, звичайно, приємно, але реальність сильно інша. Європа скоротила споживання та перейшла на інших постачальників. У грудні частка РФ на газовому ринку ЄС упала нижче 5%. Не допомогло навіть, коли в жовтні рвонули труби "Північних потоків". При цьому "невідомі диверсанти" люб'язно залишили цілою нитку нового "Північного потоку-2". Однак ціни, всупереч очікуванням Кремля, не злетіли в космос. Узимку вони впали у більш як два з половиною рази й зараз нижчі за рівень 2021-го. Читайте про це в матеріалі Ігоря Маскалевича - "Транзитна перегазовка".

Читайте також: Ціни на газ в Європі впали швидше, ніж очікувалося – голова Єврокомісії

Уже з вересня паніка на газовому ринку поступово спадала, а ціни знижувалися і до кінця року досягли рівня, що востаннє спостерігався ще до початку повномасштабного вторгнення Росії.  Про це на ZN.UA розповідали експерти Центру досліджень енергетики Олександр Харченко та Марія Якуб в матеріалі - "Чому провалився газовий шантаж Путіна в Європі".