UA / RU
Підтримати ZN.ua

Інвестиції в сонячну енергетику вперше перевищать витрати на видобуток нафти — глава МЕА

За прогнозами, витрати на чисту енергетику досягнуть $1,7 трлн цього року.

Інвестиції в сонячну енергетику цього року вперше перевищать витрати на видобуток нафти, заявив глава Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Біроль, підкресливши сплеск розвитку чистої енергетики, який може допомогти стримати глобальні викиди, якщо ця тенденція збережеться. Про це повідомляє FT.

«Якщо інвестиції в чисту енергетику продовжуватимуть зростати відповідно до того, що ми спостерігали протягом останніх кількох років, ми скоро зможемо побачити, як формується зовсім інша енергетична система, і досягти мети 1,5°C», - сказав виконавчий директор МЕА Фатіх Біроль, маючи на увазі мету Паризької угоди щодо обмеження зростання глобальної температури.

Цього року $1,7 трлн буде витрачено на чисті технології порівняно з $1 трлн на викопне паливо. П'ять років тому щорічні інвестиції в енергетику в розмірі $2 трлн рівномірно розподілялися між викопними видами палива та чистими технологіями, такими як відновлювані джерела енергії, електромобілі та паливо з низьким рівнем викидів.

Біроль сказав, що зароджується нова глобальна економіка чистої енергії.

Збільшення витрат на чисту енергетику зумовлене значним відновленням економічного зростання після пандемії COVID-19, а також занепокоєнням щодо волатильності цін та енергетичної безпеки, спричиненим повномасштабним вторгненням Росії в Україну минулого року, йдеться у щорічному звіті МЕА «Світові інвестиції в енергетику».

Посилення політичної підтримки, наприклад, Закон США про зниження інфляції, який надав $369 млрд субсидій і податкових пільг для технологій чистої енергетики, також допомогло, йдеться у звіті.

Як результат, МЕА очікує, що щорічні інвестиції в чисту енергетику зростуть на 24% порівняно з 2021 роком, тоді як витрати на викопне паливо збільшаться на 15%.

За словами Біроля, сонячна енергетика є «зіркою світових інвестицій в енергетику», а загальні витрати на неї, як очікується, становитимуть понад мільярд доларів на день, що перевищує витрати на видобуток нафти.

Глава МЕА взяв участь у нещодавньому саміті G7 в Японії і сказав, що його надихає рівень узгодженості в енергетичних питаннях між членами G7 та запрошеними країнами, такими як Бразилія, Індія та Індонезія.

«Я рідко бачив такий однорідний погляд на майбутнє енергетичних ринків», - додав він.

Але для збереження імпульсу лідерам G7 необхідно забезпечити, щоб поточні витрати на чисту енергетику поширювалися і на країни з перехідною економікою та країни, що розвиваються.

«Якщо і є один виклик, то це те, чи зможуть країни, що розвиваються, самостійно профінансувати свій перехід на чисту енергетику», - зазначив Біроль.

Біроль також закликав національні та міжнародні нафтові компанії спрямовувати більшу частину своїх витрат на «низьковуглецеві енергетичні рішення». Згідно з аналізом МЕА, загальні інвестиції нафтогазової галузі у джерела енергії з низьким рівнем викидів становлять менше 5% від загальної суми, витраченої на видобуток викопного палива.

«Я сподіваюся, що існує більша паралель між тим, що керівники міжнародних і національних нафтових компаній говорять про свою стурбованість зміною клімату, і тим, що вони роблять з точки зору своїх інвестицій», - сказав Біроль.

Читайте також: В Україні запущено велику ВЕС. Вважаєте, гроші на вітер?

Раніше повідомлялося, що глобальні викиди вуглекислого газу (CO2), пов'язані з енергетикою, досягли рекордного рівня минулого року, хоча більш чисті технології, такі як сонячна енергетика та електромобілі, допомогли обмежити вплив збільшення використання вугілля та нафти.

За словами вчених, якщо світ хоче досягти цілей щодо обмеження глобального підвищення температури і запобігання нестримним змінам клімату, то в найближчі роки необхідне глибоке скорочення викидів, головним чином від викопного палива.