UA / RU
Підтримати ZN.ua

ICC Ukraine: Впровадження єдиного тарифу на розподіл електроенергії вкрай негативно вплине на економіку України

Віце-президент з питань енергетики Українського національного комітету Міжнародної торгової палати (ICC Ukraine) Олександр Трохимець заявив, що встановлення уніфікованого тарифу на розподіл на електрики замість діючого розділення за класами напруги матиме вкрай негативний вплив на економіку нашої держави.

За його словами, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) почала досліджувати нові шляхи введення уніфікованого тарифу на розподіл електрики.  

Наразі, каже він, тариф розбитий на тариф для споживачів з 1-м класом напруги, а це велика промисловість, та за 2-м класом напруги – решта споживачів. 

"Він розділений, бо для постачання електрики великим підприємствам використовується набагато менше інфраструктури і втрати електроенергії значно менші. Тоді як тариф для 2-го класу дозволяє покрити витрати на доставку електрики населенню та малому бізнесу", – наголосив експерт 

Встановлення єдиного тарифу для обох груп споживачів, пояснює Трохимець, призведе до того, що тариф на розподіл для промисловості збільшиться у 5 разів.

"Через це промисловість може почати скорочувати виробництво або навіть зупинитися. Її витрати зростуть на понад 26 млрд грн", – сказав віце-президент з питань енергетики ICC Ukraine.

Читайте також: Безвідсоткові кредити на електростанції: які умови і як отримати

"Регулятор хотів як краще, але вийде як завжди. У спробі допомогти малому бізнесу завдадуть удару по великій промисловості, яка формує держбюджет. Це матиме вкрай негативний вплив на економіку країни, що воює. Сподіваюся, що НКРЕКП не прийме такого рішення, яке суперечить європейським правилам, які Україна активно інтегрує у свою енергетику", – додав він.

Раніше повідомлялося, що якщо тарифи на розподіл електричної енергії для 1-го та 2-го класу напруги в Україні будуть приведені до одного рівня, бізнес в Україні отримає збитки у розмірі 5-6 млрд грн.