UA / RU
Підтримати ZN.ua

Голова наглядової ради НЕК «Укренерго» заявив про відставку через звільнення Кудрицького

Він додав, що постійно відчував тиск з боку влади, а звільнення керівника НЕК було політичним  

Даніель Доббені очолював наглядову раду НЕК "Укренерго" з серпня 2023 року

Даніель Доббені очолював наглядову раду НЕК "Укренерго" з серпня 2023 року

Голови наглядової ради НЕК «Укренерго» Данієль Доббені та член ради Педер Андреасон заявили про припинення повноважень як членів наглядової ради компанії через рішення про дострокове звільнення керівника «Укренерго» Володимира Кудрицького, яке вони назвали політично вмотивованим.

«Під час засідання 2 вересня  більшість членів Наглядової ради прийняли рішення про дострокове припинення повноважень Володимира Кудрицького як голови Правління Компанії за згодою сторін. Сьогодні, 3 вересня, ми подали свої письмові повідомлення про дострокове припинення повноважень як членів наглядової ради компанії. Ми вважаємо, що рішення про дострокове звільнення керівника «Укренерго» є політично вмотивованим і, за результатами представленого звіту, для нього не має жодних обґрунтованих підстав», - йдеться в повідомленні представників наглядової ради.

Доббені та Андреасон вказали, що прийшли в Наглядову Раду Компанії в грудні 2021 року як експрезиденти асоціації операторів європейської континентальної мережі ENTSO-E, аби допомогти «Укренерго» компанії від’єднатися від енергосистем Росії та Білорусі та інтегруватись з європейською мережею, однак майже відразу відчули тис з боку влади України.

«З перших днів нашої роботи в Наглядовій Раді «Укренерго» ми відчували політичний тиск і спостерігали постійні спроби в обхід конкурсу призначити в Правління компанії людей, професійні якості яких викликали сумніви. Ми регулярно отримували звіти від менеджменту Компанії під час засідань про негативний вплив на репутацію Компанії анонімних джерел в соцмережах та тиск на співробітників з боку правоохоронних органів», - йдеться в заяві.

Читайте також: Чи переживе зиму українська енергетична система?

Вони підкреслили, що сьогодні корпоративне управління Компанією за стандартами ОЕCD є під сумнівом, тому вони не бачать можливості продовжувати свою роботу в Наглядовій Раді «Укренерго».

«Порушення принципів корпоративного управління та прийняття рішення про звільнення її керівника без доказу неналежного управління є неприйнятним, і може позначитися на подальшій співпраці «Укренерго» з операторами-членами ENTSO-E», - наголосили вони.

Характеризуючи роботу Кудрицького члени Наглядової ради вказали, що НЕК побудувала понад 60 об’єктів унікального комплексного антидронового захисту на високовольтних підстанціях, а темпи відновлення високовольтних мереж після ракетних і дронових атак дозволяли їй у повній мірі виконувати свою роботу. Також вони вказали, що прозорість закупівель «Укренерго» не викликала сумнівів та підтримувала репутацію компанії.

Читайте також: Підготовка до зими: Укренерго накопичило "гігантський запас обладнання"

Рішення  про звільнення голови «Укренерго»  Володимира Кудрицького Наглядова рада НЕК прийняли на засіданні ради більшістю голосів.  Як і писало ZN.UA, рішення про звільнення Кудрицького було ухвалено президентом Володимиром Зеленським після обстрілів 26 серпня, хоча юридично президент не може впливати на такі кадрові перестановки. Офіційним мотивом став начебто провал захисту енергетичних обʼєктів, що призвело до значних пошкоджень у результаті російської атаки 26 серпня.

Водночас засновник MS Capital Максим Шкіль в інтерв'ю "Економічній правді" зазначав, що контроль і відповідальність за захист енергообєктів ніс уряд і безпосередньо премєр-міністр Денис Шмигаль, які ці завдання провалили.

За даними ЗМІ, Кудрицькому пропонували піти у відставку за власним бажанням, проте він не погодився.

Володимир Кудрицький очолив правління «Укренерго» 2 серпня 2020 року і його контракт закінчувався у серпні 2025 року.