UA / RU
Підтримати ZN.ua

Економія ресурсів: експерт розповів, як Україна готується до зими

Підготовка до зими 2023-2024 триває.

Минулої зими, через ракетні обстріли та атаки дронів, українці жили в умовах постійних відключень світла. Зима 2023-2024 також може бути важкою, бо енергосистема серйозно постраждала.

Читайте також: Ще одна важка зима: яким може бути новий опалювальний сезон

Для того щоб підготуватися до цього складного періоду, Україна наразі економить всі основні енергоресурси. Зокрема, газ та вугілля. Про це розповів голова парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус в ефірі телемарафону, пише «УНІАН».

Він зазначив, що наразі економити ресурси не складно, оскільки паралельно ідуть активні ремонти енергоблоків на теплових та гідроелектростанціях, тож вони і так небагато працюють. Проте зараз держава активно нарощує імпорт електроенергії з європейських країн, особливо у пікові години споживання ввечері.

«За рахунок імпорту українські гідроелектростанції можуть економити воду, накопичувати її, щоб восени і взимку підключити цей резерв. Також ми економимо вугілля та газ. Краще, щоб ці енергоресурси в нас залишились для зимового використання», – зазначив він.

Депутат також вважає, що у нас цього року може бути складна зима. Є висока ймовірність, що взимку атаки на українську енергосистему будуть продовжуватись.

Проте енергетики до цього готуються: ремонтують обладнання, накопичують запас міцності і енергоресурси. Також буде нарощуватись імпорт електричної енергії.

Енергосистема країни хоч і з труднощами, але витримала ракетні удари. Газу й вугілля теж вистачило. Це результат колосальної роботи енергетиків усіх рівнів, ремонтників, зенітників. Та й стійкості населення, яке не створювало паніки.  Що треба зробити для підготовки до наступного зимового періоду та що треба робити вже зараз, читайте в матеріалі Ігоря Маскалевича «Як енергетика готується до наступної зими» на ZN.UA.