UA / RU
Підтримати ZN.ua

Для НАТО вигідно прийняти Україну, зокрема щоб отримати доступ до її ГТС – експерти

Один із плюсів після очевидного: Україна служить щитом для всієї Європи від агресії Росії.

Серед переваг для НАТО у прийнятті до себе України - можливість значно розширити свою систему паливного забезпечення, пишуть експерти Центру «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар, Оксана Іщук, Ігор Стукаленко, Андрій Чубик у статті «Чи не час припинити? Що робити Україні з транзитом російських газу, нафти та аміаку?»

«Членство України в НАТО дає унікальну можливість для Альянсу розширити свою мережу паливного забезпечення (продуктопроводи), яка відстала на пів століття від реалій сьогодення - війни Росії в Європі проти України і проти Європи. Вона не враховує навіть реалій членства в Альянсі країн Центральної Європи. І тут українська нафтотранспортна система має свої перспективи», - йдеться у статті. 

Читайте також: Чому транзит російського аміаку небезпечний для України: пояснюють експерти

Водночас курс на декарбонізацію не означає автоматичного припинення використання нафти, уточнюють експерти. 

«Звісно, що «Укртранснафта» вже сьогодні повинна опрацьовувати сценарії припинення транзиту російської нафти, перепрофілювання частини інфраструктури для інших потреб або виведення їх з експлуатації. При цьому важливе значення матиме використання нафтотранспортної інфраструктури для забезпечення енергетичної безпеки держави, зокрема, забезпечення стійкості системи постачання нафтопродуктів», - кажуть автори статті. 

Експерти наголошують, що необхідно враховувати небезпеку подальших ракетних ударів із російського боку навіть після відновлення територіальної цілісності України в межах кордонів 1991 року. «Цілком імовірною може бути потреба у частковій розбудові такої захищеної інфраструктури», - додають вони.

Також експерти пояснили, чому Україна досі продовжує транзит російського газу і як це припинити. Транзит зберігається головним чином не через комерційний інтерес, а через домовленості з ЄС.