UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чи зростуть тарифи на світло з 1 травня: прогнози експертів

Цього місяця їх залишили без змін.

В Україні в травні може значно підвищитися тариф на світло. Експерти пояснили, від чого це залежить та як він може зрости, пише «Українська енергетика».

Читайте також: Оплата за світло під час воєнного стану: що буде, якщо вчасно не оплачувати рахунки

Експерт аналітичного центру DiXi Group Богдан Серебренніков зазначив, що зараз спостерігається збіг одразу кількох факторів, які вимагають зміни тарифів.

«По-перше, 30 квітня завершується термін дії постанови про покладання спеціальних обов’язків (ПСО), який перед тим продовжувався кілька разів. Отже, уряд повинен приймати рішення: реформувати ціноутворення на електроенергію для населення чи надалі триматись соціально-енергетичного популізму. По-друге, питання економічно необґрунтованих тарифів піднімається вже багато років, оскільки викривлює ринок електроенергії, як з точки зору конкуренції, так і фінансово. Також воно є одним із факторів стримування інвестування у галузь»,- пояснив він.

Експерт нагадав, що останнє масштабне підвищення тарифу на електроенергію відбувалось із березня 2015 року по квітень 2017-го. Тоді НКРЕКП здійснила підняття тарифу у п’ять етапів: до 0,9 грн/кВт-год за умови, якщо місячне споживання становить до 100 кВт-год, і до 1,68 грн/кВт-год, якщо споживання понад 100 кВт-год.

«Потім було ще кілька “косметичних” змін у ставках тарифу, залежно від місячного обсягу споживання (до та понад 250 кВт-год) та окремих типів споживачів (зокрема сільське населення, споживачі з електроопаленням, пільговики – всі були переведені на загальні тарифи 1,44 грн/кВт-год та 1,68 грн/кВт-год). Однак, загального підняття тарифу практично більше не було. Тому наразі тариф є приблизно в чотири рази нижчим за ринково обумовлений рівень. І за це соціальне «благо» наразі платить переважно «Енергоатом», – нагадав він.

Крім того, Україна повинна виконувати міжнародні зобов’язання щодо подальшого реформування ринку: лібералізувати його у рамках інтеграції в ЄС. Також країна має виконувати вимоги й рекомендації донорів (МВФ, ЄС, Світового банку).

На переконання членкині НКРЕКП Ольги Бабій, загалом є три основні причини для негайного підвищення тарифів на електроенергію.

«Перша – вартість електричної енергії для побутових споживачів не змінювалась з 2017 року. Друга – за ці п’ять років відбулись інфляційні процеси. Третя – за період воєнного стану у нас зменшилось споживання електричної енергії і фактично зменшилось виробництво електроенергії “Енергоатомом”. Наступний фактор  – необхідність відновлення пошкоджених енергооб’єктів і будівництва нових потужностей, інвестиції в які повинні окупатись через ринок»,- зазначила вона. 

Як можуть змінитися тарифи на світло

Голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський наголошував, що в Міненерго, НКРЕКП і Мінсоцполітики працюють одразу кілька робочих груп, які розглядають різні варіанти перегляду тарифу. Одна з них передбачає модифікацію чинної системи субсидій, інша – різні тарифи, залежно від обсягів споживання.

«Щодо можливих варіантів, то в уряді мають розглянути широкий спектр: від разового приведення цін до ринково обумовленого рівня («шокова терапія»).  Однак у разі такої «терапії» має бути відповідний захист вразливих категорій споживачів шляхом адресного субсидування. Також можливе багатоетапне підняття тарифів протягом певного тривалого періоду (наприклад, двох і більше років)», – припустив Богдан Серебренніков

А ще, на думку експерта, можуть розглядатись варіанти диференціації ставок тарифу. Наприклад, залежно від місячного обсягу споживання, як зараз.

Він вважає, що найімовірніше, уряд обере якийсь м’який варіант поступового підняття тарифу з відповідними захисними механізмами адресного характеру. Або знову відкладе цю реформу до «кращих часів».

Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко вважає, що тарифи на електроенергію не зростуть у чотири рази, тобто до розрахункової вартості електроенергії.

«Передбачаю, що вони підвищаться приблизно на 30-40% – до 2,3-2,5 грн за кВт-год. Можливо, діятиме варіант градуйованого тарифу, залежно від обсягів споживання. Проте сам факт запровадження стимулюючих тарифів є вірним шляхом», - зазначив він.

За словами Ольги Бабій, відповідно до закону, будь-яке рішення про зміну тарифів, зокрема на електричну енергію, має прийматись за два тижні до набрання чинності цих тарифів. Щодо тарифів для бізнесу, то вони не будуть переглядатись, бо вже є ринковими.

Як можуть змінитися тарифи на електроенергію цієї весни, коли слід чекати підвищення та від чого це залежить, читайте в матеріалі Олександра Сергієнко «Яких тарифів на електрику чекати українцям?» на ZN.UA.