UA / RU
Підтримати ZN.ua

Запит Білого дому на зброю для Тайваню в межах бюджету для України матиме дуже серйозні зовнішньополітичні наслідки – Клімкін

На думку ексглави МЗС, події навколо Тайваню найближчим часом можуть сильніше змістити фокус уваги з нашої держави.

Адміністрація президента США Джо Байдена, за даними Financial Times, планує звернутися до Конгресу з проханням профінансувати військову допомогу для Тайваню у межах додаткового бюджетного запиту для України. Якщо Білий дім піде на такий крок, то зовнішньополітичні наслідки будуть вкрай суттєвими, і йдеться не про надання озброєнь Тайваню за рахунок нашої держави, заявив колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін у Facebook.

"Це вже певний час обговорювалося у Вашингтоні, але для багатьох в Україні стало сенсацією. Для когось – приводом для розмов про "зраду" і про те, що Тайвань отримає зброю за рахунок України. Що, звісно, маячня, оскільки кожен отримає "своє". Але зовнішньополітичні наслідки цього кроку будуть дуже і дуже серйозними", – зазначив дипломат, нагадавши, що Тайвань вперше отримає озброєння в межах американської підтримки, а не шляхом купівлі. 

На думку ексміністра, підтримку "спільного" запиту для України і Тайваню буде простіше здобути в Конгресі Штатів за меншої кількості дискусій серед республіканців, однак у Москві це сприймуть як вияв слабкості і нібито доказ правильності тактики "перечекати і виснажити Захід". Зважаючи на таку загрозу, Клімкін закликав США зустріти її рішенням про передачу Україні нової зброї, зокрема далекобійних ракет.

Китаю ж надання американської допомоги Тайваню "точно не сподобається, від слова зовсім". Дипломат пояснив, що раніше закуплена зброя для останнього часто не поставлялася вчасно, у тому числі з політичних міркувань. Однак тепер ставки зростають.

Читайте також: Китай заявив, що військова допомога США Тайваню не завадить намірам Пекіна приєднати острів

"У січні наступного року на Тайвані відбудуться президентські вибори, які стануть рубіконом для китайської стратегії та тактики. Простір для гри для Китаю дуже широкий – в них братимуть участь кандидати від трьох, не двох партій, як раніше. Китайці добре розуміють американську внутрішню політику і навряд "поведуться" на відповідь через поставки зброї РФ – вони не зацікавлені у санкціях з боку Заходу. Але чи будуть вони реально тиснути на РФ з метою отримати більш швидкий та кращий для нас результат – велике питання", – написав Клімкін.

Водночас, він пояснив, що нові кроки у питанні військової підтримки Тайваню на тлі майбутніх виборів там можуть все сильніше зміщати фокус уваги з України. Це абсолютно не потрібно нашій державі восени.

"Цей аналіз можна продовжувати майже нескінченно, але один висновок є очевидним - те, що відбуватиметься навколо Тайваню, впливатиме на фокус уваги до нас, України. І "змагання" за цю увагу не в наших інтересах", – підсумував колишній глава МЗС.

Читайте також: Віцепрезидент Тайваню зробить зупинку в США на шляху до Парагваю — Reuters

Минулого тижня США оголосили про виділення $345 мільйонів військової допомоги Тайваню. Це стало першим великим пакетом заходів адміністрації Байдена з використання власних запасів Штатів для допомоги Тайваню у протистоянні Китаю. Після цього Пекін закликав Вашингтон утриматися від подальшого руху "неправильним і небезпечним" шляхом.