UA / RU
Підтримати ZN.ua

З наближенням виборів на Тайвані Китай посилив активність біля острова: винищувачі та аеростат перетнули протоку 

Пекін розглядає голосування на Тайвані як вибір між війною і миром. 

Тайвань заявив у п'ятницю, 8 грудня, що 12 китайських винищувачів і ймовірний метеорологічний аеростат перетнули серединну лінію Тайванської протоки, що призвело до загострення напруженості приблизно за місяць до виборів на острові. Про це повідомляє Reuters.

Міністерство оборони Тайваню заявило, що 12 китайських винищувачів перетнули серединну лінію, яка колись слугувала неофіційним бар'єром між двома сторонами. Також Міноборони острова додало, що близько полудня в четвер, 7 грудня, воно зафіксувало китайську повітряну кулю за 187 км на південний захід від тайванського міста Кілунг, яка рухалася на схід близько години, перетнувши протоку перед тим, як зникнути.

Читайте також: Китай попередив, що незалежність Тайваню "означає війну” 

Міністр оборони Тайваню Чіу Куо-ченг сказав, що це, ймовірно, була метеорологічний аеростат, але він вважає, що відомство зобов'язане повідомити про це громадськості.

Можливість використання Китаєм повітряних куль для шпигунства стала глобальною проблемою в лютому, коли Сполучені Штати збили те, що, за їхніми словами, було китайським розвідувальним аеростатом. Пекін заявив, що це був метеорологічний аеростат, який випадково збився з курсу.

Читайте також: Китай надто перевантажений внутрішніми проблемами, щоб розглядати вторгнення на Тайвань — президент острова

13 січня на Тайвані відбудуться президентські та парламентські вибори. Передвиборча кампанія набрала обертів, а головним питанням, яке викликає суперечки, є те, як наступний уряд острова буде будувати відносини з Китаєм.

Тайвань перебуває у стані підвищеної готовності до можливих дій Китаю, як військових, так і політичних, напередодні виборів. Тайбей очікує спроб Пекіна втрутитися в хід голосування, щоб змусити виборців підтримати кандидатів, прихильних до Пекіна. Китай розглядає це голосування, як вибір між війною і миром, закликаючи жителів острова ретельно обміркувати своє рішення.