UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Китаї заявили, що дії Філіппін у Південно-Китайському морі "надзвичайно небезпечні" 

Останнім часом напруга між Манілою та Пекіном зросла. 

У понеділок, 25 грудня, китайські державні ЗМІ звинуватили Філіппіни в неодноразових зазіханнях на китайську територію в Південно-Китайському морі, поширенні неправдивої інформації та змові з екстериторіальними силами з метою спричинення неприємностей. Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: Філіппіни знову звинуватили Китай в атаці на кораблі в Південно-Китайському морі

Філіппіни покладаються на підтримку США, щоб постійно провокувати Китай, і така "надзвичайно небезпечна" поведінка завдає серйозної шкоди регіональному миру і стабільності, написало видання-рупор Комуністичної партії Китаю "Народна газета".

Вашингтон часто використовував оборонний договір з Манілою, щоб "погрожувати" Китаю, відверто підтримуючи порушення Філіппінами китайського суверенітету і "роздуваючи занепокоєння з приводу безпеки", написала “Народна газета”.

"Це вкрай безвідповідально і небезпечно", - йдеться у публікації видання.

"Китай не послабить рішучість захищати свій територіальний суверенітет і морські права та інтереси. Тим не менш, двері Китаю для діалогу залишаються відкритими. Ми готові працювати з Філіппінами для належного вирішення морських питань шляхом переговорів і консультацій", - заявляла нещодавно речниця Міністерства закордонних справ Пекіна Мао Нін.

Читайте також: Філіппіни хочуть розпочати нові проекти з розвідки енергоресурсів у спірних водах Південно-Китайського моря 

Напруженість у відносинах між Пекіном і Манілою зросла в останні місяці, обидві сторони обмінюються звинуваченнями через низку сутичок у Південно-Китайському морі. Пекін намагається контролювати майже всю акваторію Південно-Китайського моря, на частину якої також претендують Філіппіни, Бруней, Малайзія, Тайвань, В'єтнам та Індонезія.

З незвично прямим попередженням міністр закордонних справ Китаю Ван І заявив минулого тижня, що будь-який прорахунок у суперечці з Філіппінами викличе рішучу відповідь з боку Пекіна, і закликав до діалогу для подолання "серйозних труднощів".

Погіршення відносин між Китаєм та Філіппінами збігається з кроками Маніли, спрямованими на зміцнення зв'язків з Японією і Сполученими Штатами.